Hoppa till huvudinnehåll

Kulturfolk skeptiska till ny minister

avloppsförordningen
Kommer den nya ministern att hinna med kulturen? avloppsförordningen Bild: yle sanni grahn-laasonen

Den nya undervisnings- och kulturministern Sanni Grahn-Laasonen från Samlingspartiet har fått en diger palett på sitt bord. Hennes bevakningsområde omfattar allt som rör skolfrågor och kultur.

Skolsektorn måste spara stora summor - kommer något att bli över till kulturen frågar sig många. Det här är ingen ny frågeställning säger konsthistorikern Dan Holm.

- I hela mitt yrkesliv har man skurit ner kulturbudgetar hela tiden och det har inte hjälpt.

Enligt Dan Holm betonar den nya regeringen ekonomin på ett farligt sätt som ökar ojämlikheten i samhället. I stället för att titta enbart på siffror borde politiker ta reda på vad kulturen vill berätta. Kulturen utgör en bra kompass i styrningen av samhället i övrig.

Kulturen mer än fin överrock

Enligt Dan Holm borde en bra kulturminister känna kulturen inifrån för att förstå vad det handlar om.

- Jag har mina farhågor men jag vill ge henne en chans. Det som är bekymmersamt med kulturen är att det betraktas som en fin överrock som man tar på sig då man ska ha trevligt, säger Dan Holm.

Johanna Stenback, fri kulturproducent i Österbotten, säger att tjänstemännen påverkar hennes vardag som kulturproducent mer än vad politikerna gör.

- Det som är positivt är att den nya ministern verkar ha någon slags uppfattning om och ett uttalat intresse för kulturen, säger Johanna Stenback.

Johanna Stenback är fri kulturproducent i Österbotten.
Johanna Stenback är fri kulturproducent i Österbotten Johanna Stenback är fri kulturproducent i Österbotten. Bild: Frank Unger johanna stenback

Kommunernas ansvar stort

I de hårda ekonomiska tiderna då kommunerna ska spara så finns risken att man skär ner i de små summor som är vikta för kulturen. Johanna Stenback säger att det påverkar främst barn och unga. Om man skrotar kulturverksamhet kan det vara svårt att bygga upp den igen.

- Tyvärr får man en känsla av att man sätter kulturen på sidan om. Man slår sig för bröstet över att Alvar Aalto och Iittala kommer härifrån, men vad betyder det egentligen?

Fyra år av vakuum?

Johanna Stenback säger att man måste satsa vidare på kultur för att det finländska brandet inom kulturen ska kunna leva vidare. Hon upplever också att det blivit svårare att verka som kulturaktör på svenska.

Det gäller att känna rätt personer och att skriva ansökningarna på finska om man ska ha någon chans till bidrag. De följande fyra åren med nuvarande regering hoppas hon går snabbt.

- Jag ser det som ett vakuum. Hoppas att man överlever, sedan får man ta nya tag, säger Johanna Stenback.