Hoppa till huvudinnehåll

Nya Östis har noll anställda

Kim Wahlroos och Camilla Stjernvall-Malmberg inspekterar det senaste numret av Nya Östis
Chefredaktör Kim Wahlroos och Camilla Stjernvall-Malmberg inspekterar det senaste numret av Nya Östis Kim Wahlroos och Camilla Stjernvall-Malmberg inspekterar det senaste numret av Nya Östis Bild: Yle/Sune Bergström nya östis

Den ultralokala tidningen Nya Östis i Lovisa drivs helt med talkokrafter. Hittills har det entusiastiska tidningsgänget gett ut fem tidningar, en per vecka.

Det var i januari som tidningarna Östra Nyland i Lovisa och Borgåbladet i Borgå slogs ihop. Östra Nylands pensionerade chefredaktör Kim Wahlroos tyckte att det var synd och skam och började utreda grogrunden för en ny, ultralokal tidning i Lovisatrakten.

Resten är historia.

- Ingenting var bestämt men så började det gå vägen. Jag hade en sådan jäkla tur att jag hittade ett bra gäng med entusiastiska, kompetenta personer, också mediaproffs.

Över tusen prenumeranter

En understödsförening grundades för Nya Östis. Kim Wahlroos blev chefredaktör för Nya Östis och det första numret utkom tisdagen den 28 april 2015.

För närvarande har den nya tidningen närmare 1 500 prenumeranter och antalet ökar hela tiden.

Nya Östis har inga redaktionslokaler. Medarbetarna jobbar hemifrån vid sidan om sitt ordinarie jobb eller studierna.

"Alla får vara med"

Responsen bland läsarna har varit överväldigande. Många tar kontakt och erbjuder sig att hjälpa till med exempelvis bildmaterial utan ersättning.

- Det är det som vi satsar på, medborgarjournalistik, att alla får vara med. Det här är på sätt och vis ett pilotprojekt, ett nytt sätt att göra en tidning, konstaterar Wahlroos.

Den nya tidningen säger sig ha fått annonsörerna med ganska bra. Det finns pengar på kontot.

Den ultralokala tidningen Nya Östis utkommer i Lovisatrakten
Nya Östis nummer 5. Den ultralokala tidningen Nya Östis utkommer i Lovisatrakten Bild: Yle/Sune Bergström nya östis

- Mediaproffsen sade ungefär att vi är idioter som börjar med en papperstidning. Om man börjar med en tidning så ska den vara digital. Att börja med en papperstidning är unikt i dagens Finland.

Nya Östis allt i allo Camilla Stjernvall-Malmberg tror att tidningen om ett år kommer att finnas på webben i någon form och att den kommer att ha en digital upplaga.

Chefredaktör Wahlroos hoppas att den ultralokala tidningen om ett år är uppe i cirka 3 000 prenumeranter. Han tror att papperstidningen har en framtid.
Här hittar du allt om nyländsk förmiddag!

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland