Hoppa till huvudinnehåll

Sodankylä filmfestival - vackert utan höga klackar

Solen går aldrig ner över Sodankylä filmfestival.
Solen går aldrig ner över Sodankylä filmfestival. Solen går aldrig ner över Sodankylä filmfestival. Bild: Santeri Happonen sodankylä filmfestival

Filmfestivalen i Sodankylä fyller 30 och firar med stjärnor som Mike Leigh. Men när man packar kappsäcken är det viktigare med täckjacka än galastass. Den här filmfesten är nämligen mera ”boot camp” än glamour.

Den som förknippar begreppet ”filmfestival” med platser som Cannes eller Berlin gör bäst i att kalibrera om sina förväntningar inför en tripp till Midnight Sun Filmfestival.

Först och främst är Sodankylä ingen sexig storstad. Snarare ett litet samhälle uppbyggt kring en huvudgata längs vilken det finns en skola, en biograf, ett par matställen och några butiker.

Här är det sällan varmt i juni, men i gengäld är det ljust. Även på natten. Vilket gör att det ordnas filmvisningar dygnet runt. Bokstavligen.

Varm klädsel… och stämning

Förevisningarna som ordnas i allt från skolsalar till tält förutsätter att man är varmt och bekvämt klädd. I motsats till vad som förväntas av den kvinna som vill vandra upp längs den röda mattan i Cannes kan man således med fördel lämna finskorna hemma.

När det gäller utbudet satsar man inte på senaste nytt utan bygger mera på historiska tillbakablickar och helheter. Kända namn med långa karriärer bakom sig och nya förmågor med framtiden för sig berättar om sin väg in i filmbranschen. Delar med sig av erfarenheter, inspirationskällor, drömmar.

Sodankylä-festivalen är retro mitt i nuet. Och var det redan när bröderna Kaurismäki tillsammans med kollegan Anssi Mänttäri drog upp riktlinjerna för trettio år sedan. En linje som Peter von Bagh förevigade.

Både kul och kult

Betyder alla dessa alternativa aspekter att det är grått och trist i Sodankylä? Nej. Absolut inte. Tvärtom.

Svartvita filmer blir till färgsprakande fyrverkerier, stumfilmer lockar till spirituella samtal och nya stjärnskott lyser upp den stjärnlösa natthimlen.

I biljettkön möter man människor från hela världen och på skolgården kan man bonga internationella kändisar.

Och vill man hitta nya oneliners att citera kan man söka upp den tyske filmkritikern Olaf Möller som år efter år är en given gäst. Han är mannen som kan avfärda klassiker och leverera anekdoter om obskyra rariteter i samma andetag.

Följ med årets festival

Om Du vill följa med årets festival kan ni lyssna på våra midnattspoddar på svenska.yle.fi från och med imorgon onsdag och/eller ta del av vårt direktsända Filmmagasin från Sodankylä inkommande fredag kl. 16.12.

Peter von Bagh och Liselott Forsman poserar vid Peter von Bagh street i Sodankylä 2014.
Peter von Bagh och Liselott Forsman poserar vid Peter von Bagh street i Sodankylä 2014. Bild: YLE / Liselott Forsman sodankylä filmfestival 2014

Yle Teema sänder direkt i tv från lördagens begivenheter mellan kl. 10.00–12.00 och 13.00–14.30. Då har man chansen att ta del av bland annat Mike Leighs möte med publiken i en diskussion ledd av festivaldirektören Timo Malmi och Liselott Forsman.

Liselott Forsman är ansvarig producent för internationella dramaproduktioner på YLE och har varit engagerad i Sodankylä filmfestival sedan starten. Årligen drar hon en diskussion med inhemska filmskapare.

Här kan du höra hennes förväntningar inför årets festival - den första sedan Peter von Baghs bortgång.

Mer från programmet

Läs också