Hoppa till huvudinnehåll

Söderkulla gård ska bli Sibbos brunnspark

södra fasaden på söderkulla gård
södra fasaden på söderkulla gård Bild: YLE/Stefan Härus söderkulla gård

Söderkulla gård ser ut att få nya hyresgäster i december. De nya företagarna vill göra gården till Sibbobornas vardagsrum med evenemang, utställningar och en restaurang. Men kommunstyrelsen ska ännu ta ställning i frågan.

Brunnsparken i Sibbo. Hur låter det?

Söderkulla gård ska få nya hyresgäster och de företagare som är på förslag har just den visionen.

Kosti Miinalainen och Riitta Kuosmanen vill se gården som en mötesplats för alla Sibbobor: de har planer på konserter, utställningar och andra evenemang som lockar folk. Huvudbyggnaden kunde rymma både en restaurang med lunch och à la carte samt affärsutrymmen.

Kommunen vill se mer liv på gården

Hyresavtalet har ännu inte godkänts av kommunstyrelsen i Sibbo, men det bådar gott.

Också kommunen vill se mer liv på området och i den över 1100 kvadratmeter stora huvudbyggnaden, berättar lokalservicechef Juha Pohjonen.

I dagens läge är det endast möjligt att hyra gården för privata fester. De nuvarande hyresgästernas koncept var inte lika attraktivt för kommunen då gårdens framtid diskuterades.

Husgamling piffas upp

Huset är över hundra år gammalt och det syns: inom fem år borde reparationer och modernisering för över 100 000 euro genomföras.

Kommunen och hyresgästen delar på ansvaret och kostnaderna på det som görs. Redan innan de nya företagarna flyttar in ska huset piffas upp för 75 000 euro.

Om kommunstyrelsen i Sibbo ger tummen upp tar de nya företagarna över Söderkulla gård i december 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland