Hoppa till huvudinnehåll

Tv-serier vs verklighet: Polis

Två poliser.
Hur sevärd är The Wire? Före detta polisinspektören Robban Nilsson ger serien höga poäng. Två poliser. Bild: HBO / Yle Kuvapalvelu william moreland

Hur verklighetstrogna är tv-serier som CSI, Bron och The Wire? Före detta polisinspektör Robban Nilsson berättar hur yrket går till, på riktigt.

I Myteriets sommarserie "Tv vs verklighet" jämför vi yrken med bilden av dem som ges i filmer och tv-serier. I dag fortsätter vi med ett nytt yrke, nämligen polis.

Före detta polisinspektör Robban Nilsson har arbetat tio år som polis, och han är själv inget stort fan av polisserier.

Robert Nilsson
Robban Nilsson jobbade som polis i tio år. En följd av detta är att han inte längre kan kolla på polisserier utan att tappa nerverna. Robert Nilsson Bild: Yle / Niclas Runeberg myteriet

- Jag är yrkesskadad. Jag ser detaljerna som andra inte tänker på, och det är bara att konstatera att man inte kan ha hög realism i polisfilmer och -serier.

Ifall Robban tvingades titta på en polisserie skulle han välja någon gammal goding, som Hercule Poirot.

- I moderna serier försöker man få det att bli realistiskt, och det är då man misslyckas kapitalt. Den första versionen av CSI som kom var kanske den bästa, rent polisiärt.

DNA-analys

I bland annat CSI får poliserna fram en DNA-analys på fyra minuter. Så går det inte till i verkligheten.

- Det tar snarare fyra veckor. Samma sak med fingeravtryck, det går inte alls lika snabbt som i serierna, säger Robban.

Robbans bästa serier

  • Midnight Caller/En röst i natten.
  • - Öppnade upp för traumat poliser kan komma att genomleva. Människan bakom uniformen. Okej realism.

  • Danska serien Mordkommissionen.
  • - En modern serie som tar upp kriminalfall på ett bra sätt och lyfter fram frågor om kåranda, jämlikhet och polisens roll i ett föränderligt samhälle. Mycket bra realism.

  • Johan Falk-filmerna.
  • - Visar upp den organiserade brottsligheten. Hög realism.

  • The Wire.
  • - Kanske bäst någonsin.

Kärleken till munkar

I filmer och tv-serier mumsar poliserna på glaserade munkar mest hela tiden. Så går det inte till i verkligheten, i alla fall inte här i Norden. Robban säger att det helt enkelt inte finns tillräckligt bra munkställen för det.

- Vi nordiska poliser har ersatt munkarna med hamburgare och skräpmat. Poliser generellt är fruktansvärt bra på att äta skräpmat.

Magkänslan löser fallen

I serierna löser polisen alltid fallen med hjälp av magkänslan. Men hur ligger det till i verkligheten?

- Magkänslan löser inte varje fall, men den spelar definitivt en roll. I andra yrken kanske man kallar det ett sjätte sinne. Eller en ren jäkla tur.

Att vara polis handlar om att bygga upp relationer väldigt snabbt, och ur det korta mötet kan polisen sedan dra vissa slutsatser.

- Det kan du kalla intuition om du vill, säger Robban.

Vapnet i bältet dygnet runt

Våra fiktiva poliser bär med sig sitt vapen dygnet runt. Först hemma vid sängen åker det av, och läggs prydligt på stolskarmen tillsammans med den blåa skjortan. I verkligheten får poliserna inte ens ta hem vapnet.

- I Sverige är det jättehårt reglerat, och jag gissar att det är samma sak i Finland. När man går hem från jobbet så låser man in vapnet.

Robbans sämsta serier

  • Alla Beck-filmerna.

- Poliser i trenchcoat? Det har jag aldrig sett. Beck-filmerna har ofta realistiska fall, men där slutar det.

  • Egentligen alla realityserier som till exempel Cops.

- I Cops lyckas polisen alltid. De blir aldrig frånkörda, aldrig frånsprungna och aldrig lurade. Men, sanningen är inte riktigt så.

Det finns undantagsfall med poliser som lever under någon form av extrema hot. Då kan de få bära vapen dygnet runt, under en viss tid.

Med i obduktionsrummet

I serier går polisen oftast in till typen som gör obduktionen, och snackar om fallet samtidigt som obduktionen genomförs. Det här händer faktiskt också på riktigt.

- Polisen är en väldigt hierarkisk organisation med många olika enheter där alla har sin specifika uppgift, men jobbar du med att utreda ett dödsfall är det mer regel än undantag att du medverkar vid obduktionen.

Det är också polisens uppgift att identifiera de som dör, och för att göra det måste de ibland åka in till den rättsmedicinska avdelningen för att kanske ta av ringar och leta efter andra ledtrådar till personens identitet.

Polisen Gunvald i Beck-filmerna är äkta

”Var är Gunvald?” frågar ofta kommissarie Beck. Nu kan vi svara: han finns överallt.

- Gunvald är ett hopplock av alla speciella personer som varje polisdistrikt har. Han är bitter trafikpolis, ilsken och cynisk narkotikapolis, förbannad kriminalare och ordningspolis i en och samma person.

Robban var själv ingen Gunvald när han jobbade som polis. Han ville helst vara polisen Belker i tv-serien Hill street blues.

- Belker visade att man inte var tvungen att se ut som en polis för att jobba som en.

Det finns en läcka

I alla filmer och tv-serier finns det en riktigt dålig polis som läcker information till skurkar, media och andra kollegor. I verkligheten då?

- Ja, det är jättevanligt, säger Robban.

Det trodde vi inte!

Finns det något yrke du tycker vi borde ta upp i vår sommarserie? Kommentera gärna!