Hoppa till huvudinnehåll

Wasaline försöker charma svenskarna

Wasa Express på väg över Kvarken till Umeå.
Wasaline hoppas på att ha hela Wasa Express fylld under åtminstone 16 avgångar i sommar. Wasa Express på väg över Kvarken till Umeå. Bild: Yle/Sofi Nordmyr kvarkenfärja

Wasaline hade färre passagerare under vinterhalvåret jämfört med vintern för ett år sedan. Nu försöker rederiet charma svenskarna.

- Vi bygger mycket på Sverige nu, där finns mycket bra potential och det är där vi ska ha en ökning i år, säger vd Peter Ståhlberg på Wasaline.

Ståhlberg berättar att de gjort stora satsningar i Umeå i år med bland annat reklam på bussar och samarbetspartners.

Vd Peter Ståhlberg framför Wasalines terminal
Vd Peter Ståhlberg tror på sommartrafiken. Vd Peter Ståhlberg framför Wasalines terminal Bild: Yle/Sofi Nordmyr peter ståhlberg

Att Wasaline tappade passagerare i vintras jämfört med vintern före det ser Ståhlberg inte som något orosmoment. Han säger att de flesta rederier i Sverige och Finland gjorde det.

- Vi får en bra sommar om vi håller samma som ifjol då vi hade 16 fullbokade avgångar i juni och juli och om det lyckas då vi ska ha fyra avgångar på lördagar.

"Jag vet inte så mycket om Vasa"

Traditionellt sett har Kvarkentrafiken lockat mer finländare att ta färjan till Umeå än svenskar att komma till Vasa.

Vi stoppade några Umeåbor längs gågatan i centrum av Umeå.

När har du senast varit till Vasa?

- Jag har aldrig varit. Vi har pratat om att vi ska åka men det har inte blivit av, säger Emilie.

- Det är nog 20 år sedan. Det var populärare då att åka med de här stora Finlandsfärjorna och allt som fanns då, säger Kenneth Långström.

Gågatan full av folk i Umeå
Tre av fem Umeåbor hade inte varit till Vasa eller inte varit på 20 år. Gågatan full av folk i Umeå Bild: Yle/Sofi Nordmyr umeåbor

- Jag har faktiskt aldrig varit i Vasa. Jag vet inte så mycket om Vasa, vad man kan göra där och så vidare, säger Samuel.

- Vi var förra sommaren. Då drog vi över husvagnen, vi stannade i Vasa och sen åkte vi runt i halva Finland och det var helt underbart, säger Sonja och Ulf Odeblom.

Är det något ni gör varje år?

- Nej, men vi ska göra det i år igen, säger paret Odeblom.

Se vår gallup i Umeå i videoklippet nedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten