Hoppa till huvudinnehåll

Byggnämnden backar i växthustvisten

Isakssons växthus i Korpo
Isakssons växthus i Korpo. Isakssons växthus i Korpo Bild: Yle/Johanna Ventus isaksson växthus

En enig nämnd tar tillbaka sitt beslut om att företagaren Jonas Isaksson måste installera mörkläggande gardiner i sitt växthus i Korpo.

Byggnämnden tog upp frågan om Isakssons handelsträdgårds växthus i Korpo som ett extra ärende på onsdagens möte.

Lösning nära efter möte i Korpo

Redan i maj såg det ut som att byggnämnden skulle ta tillbaka sitt beslut om att företagaren Jonas Isaksson måste installera mörkläggande isoleringsgardiner i taket i företagets växthus i Korpo. Enligt byggnämndens ordförande Stefan Järnström (Saml) kunde nämnden ta tillbaka sitt beslut om Isaksson kunde visa att han använder samma gardiner som alla andra växthusodlare.

Utlåtandet räckte inte

Isaksson hade inför onsdagens möte lämnat in ett utlåtande skrivet av Jyrki Jalkanen från handelsträdgårdsförbundet men som Yle Åboland kunder rapportera i början av veckan ansåg stadsjurist Monica Avellan att utlåtandet inte höll måttet. Enligt Avellan svarande slog skrivelsen inte fast att de gardiner som finns i det aktuella växthuset är av samma typ som i andra växthus där det odlas tomater. Ännu på onsdag morgon var det oklart om byggnämnden skulle behandla frågan på sitt möte eller inte.

"Isaksson följer bygglovet"

I sista stund hann dock Jalkanen lämna in kompletterande uppgifter och på basen av den nya informationen valde en enhällig nämnd att ta tillbaka sitt beslut.

- Vi har diskuterat frågan med Jonas Isaksson och hade ett bra möte i Korpo. Vi har också hört utlåtanden av experter inom området och diskuterat med en stor tillverkare och med den tilläggsinformationen valde vi att återta beslutet från december, berättar Stefan Järnström när Yle Åboland ringer upp.

Vill se framåt

Enligt Järnström har företagaren Jonas Isaksson gjort tillräckligt för att minimera ljusolägenheterna från växthuset i Korpo uppfyller de krav som ställs i bygglovet. Enligt Järnström fattades beslutet utan dramatik och han hoppas nu att alla kan gå vidare och se framåt.

- Det var ett positivt beslut och nu kan vi lämna den här situationen bakom oss, säger Järnström.

Företagaren Jonas Isaksson säger när Yle Åboland ringer upp att han inte är förvånad över nämndens beslut.

- Det var det enda rätta beslutet, säger Isaksson.

Isaksson är lättad att man nu tagit ett steg framåt men ännu finns det många olösta frågor. Till exempel har han under processen lagt ut ett par tusen euro på advokatkostnader och han kan därför ännu inte säga hur det går med hans besvär till förvaltningsdomstolen i frågan. Han har heller ännu inte bestämt hur det går med planerna på att bygga ett nytt växthus i Korpo.

Läs också