Hoppa till huvudinnehåll

Eivor körde med öppet bogvisir

Förbindelsebåten Eivor.
m/s Eivor trafikerar mellan Pärnäs och Utö. Förbindelsebåten Eivor. Bild: Yle/Nora Engström utörutten

Förbindelsebåten m/s Eivor som trafikerar rutten mellan Pärnäs i Nagu och Utö körde med öppet bogvisir i slutet av maj. Fartyget tog inte in vatten men händelsen är allvarlig eftersom visiret endast får öppnas i hamnen, säger redaren Stefan Jensen.

Incidenten ägde rum den 20 maj cirka två sjömil från Jurmo. Enligt Jensen har bogvisiret öppnats på glänt med avsikt av befälhavaren men mer än det vill han inte berätta just nu eftersom händelsen utreds av Trafiksäkerhetsverket.

Enligt Jensen informerades rederiet inte på förhand om att visiret skulle öppnas och den bakomliggande orsaken är fortfarande oklar. Det var personalen ombord som gjorde en anmälan om att visiret varit öppet.

Händelsen kan betraktas som allvarlig eftersom visiret enligt lagen endast får öppnas när fartyget ligger i hamn. I början av februari körde Viking Lines m/s Rosella med olåst bogvisir då fartyget lämnade Mariehamn och den händelsen har nu lett till åtalsprövning.

Eftersom man inte vet fartygets hastighet då händelsen skedde så är det också svårt att säga hur stor risken var för passagerarna ombord. Jensen poängterar att den vattentäta porten höll och fartyget tog inte in vatten.

- Det finns inga skador på fartyget och det var aldrig frågan om ett tekniskt fel. Vi fortsätter trafikera normalt, det var en mänsklig faktor som spelat in här.

Jensen berättar att Eivor nyligen besiktigats.

- Fartyget är i ypperligt skick. Passagerarna har inget att oroa sig för.