Hoppa till huvudinnehåll

Fallet Johanna Korhonen: Mediechef fick skärpt straff

Alma Medias vd Kai Telanne.
Alma Medias vd Kai Telanne. Alma Medias vd Kai Telanne. Bild: Lehtikuva alma media vd

Högsta domstolen har i dag meddelat att domen i diskrimineringsfallet av Johanna Korhonen skärps för Alma Medias vd Kai Telanne.

HD dömde Telanne till 40 dagsböter, det vill säga att betala 18 040 euro i böter, för diskriminering i arbetslivet som riktats mot Johanna Korhonen på grund av hennes familjeförhållanden och sexuella läggning.

Ärendet gäller händelser som inträffade 2008, då Korhonen sökte platsen som chefredaktör för Lapin Kansa och blev vald.

Johanna Korhonen efter tingsrättens beslut
Johanna Korhonen. Johanna Korhonen efter tingsrättens beslut Bild: Yle alma media

Korhonen hade under anställningsintervjun tillfrågats om hon eller hennes partner är politiskt aktiv. Korhonen hade svarat nekande på frågan. Hon hade inte heller korrigerat den felaktiga uppfattningen att hennes partner skulle vara en man, som Telanne fått under intervjun.

Telanne fick veta om Korhonens partners kön och politiska aktivitet via ett anonymt textmeddelande. Strax därefter hävde han det arbetsavtal som ingåtts med Korhonen.

Enligt Högsta domstolen hade Telanne hävt Korhonens arbetsavtal efter att han fått kännedom om hennes partners kön och politiska verksamhet. Det här var enligt HD inte sådana saker som arbetsgivaren skulle ha kunnat förutsätta diskussion och informering om i samband med valet av chefredaktör.

Under arbetsintervjun var det inte fråga om att anställda Korhonens partner och partnern hade inga förpliktelser gentemot Korhonens arbetsgivare, konstaterade HD.