Hoppa till huvudinnehåll

Finland behöver fler hunddagis

Hund på mattan.
Hunden kan få väldigt tråkigt om den är länge ensam där hemma. För att få folk att tänka till, finns det en regel i Sverige som säger att man inte får lämna sin hund ensam mer än sex timmar i sträck. Hund på mattan. Bild: YLE/Rolf Granqvist hund med stora ögon

Skulle du vara beredd att gå hem och rasta din hund varje lunch, eller skriva in den på ett hunddagis? Det här kan bli verklighet ifall Finland inför samma regel som Sverige, där hunden bara får vara ensam sex timmar i sträck.

I Finland finns det inga speciella regler för hur du ska hålla din hund, men det gör det i Sverige. Där får den vara ensam i högst sex timmar. Är det en gammal hund eller en valp, är reglerna ännu strängare.

Helsingin Sanomat skriver att man nu funderar på att införa samma regel i Finland, i samband med att regeringen ska kolla igenom ett förslag på en ny djurskyddslag. Men regeln slås nog inte igenom i en handvändning.

- Det tar väl nog några år. Antagligen har regeringen mycket annat viktigt att fundera på, säger Tapio Eerola som är huvudredaktör på Finska kennelklubbens tidskrift Våra hundar.

Tapio tycker det är viktigt att hunden inte är ensam på dagarna, men ifall regeln ligger på sex timmar eller sju och en halv spelar inte så stor roll.

- Det viktigaste är vad man gör när man väl är hemma med hunden. Att man då leker med den och går ut på långa promenader, säger han.

Mikaela Sonck.
Mikaela Sonck undviker att lämna sina hundar ensamma genom att föra dem till ett hunddagis. Mikaela Sonck. Bild: Mikaela Sonck mikaela sonck

Mikaela Sonck är hundägare som för tillfället bor i Sverige. Hon håller med Tapio om att tiden du spenderar med din hund är det viktigaste, inte att det finns en regel för det.

- Jag tycker inte om regler och lagar för det blir lätt fel. Då kanske man fixar någon som tar ut hunden på dagen, och så kan man bry sig skit i den efter det. Hundar är dessutom olika och har olika behov, säger hon.

En regel för att få oss att tänka till

Regeln i Sverige finns till för att förhindra att hundar sitter ensamma inomhus i flera timmar varje dag. Men den är inte så svartvit som den låter: Ifall det är flera hundar i hushållet gäller inte riktigt samma regler, inte heller om det är en hund som vistas utomhus.

Och skulle du en dag av misstag glömma hunden hemma sju timmar istället för sex, kommer inte polisen och tar dig. Regeln är till för att få oss att tänka till innan vi köper en hund.

- Hundar behöver komma ut, få mat, sällskap och aktiviteter. Utan någon som helst kontakt under en lång tid kan hunden bli stressad och rastlös, säger Hans Rosengren på Svenska kennelklubben i Sverige.

Det är nog inte heller många människor som skulle tycka om att bli inlåsta i åtta timmar utan någon som helst stimulans. Man skulle lätt bli lite tokig, och det samma gäller för hundarna. Hans säger att ensamma hundar kan börja gnaga på föremål där hemma, eller sitta och yla hela dagen.

- Hunden leker inte själv när den är ensam. Den väntar på dig, eller sover.

Det här är regeln för hundägare i Sverige

  • Regeln säger att du får lämna hunden ensam högst 6 timmar om dagen
  • Regeln gäller inte om du har flera hundar eller om hunden vistas utomhus
  • Om du jobbar mera än 6 timmar i sträck och inte kan hälsa på hunden under dagen måste du se till att hunden har annat sällskap: t.ex. hunddagis eller hundvakt
  • Hunddagis kostar omkring 200-300 euro/månaden
  • Om du märker att någon bryter mot regeln kan du anmäla det till Länsstyrelsen som sedan utreder om det går att bevisa eller inte
  • Straffet mot regelbrott varierar men kan vara till exempel en tillsägelse

Länsstyrelsen håller koll på hundägarna

I Sverige är det länsstyrelsen som håller koll på djurhållningen. Bryter någon mot djurreglerna ska det anmälas till länsstyrelsen, och för att de ska gå vidare med fallet måste man kunna bevisa att ett regelbrott begåtts.

- Det är inte direkt så att det är polisen som åker hem till folk och kollar hur de behandlar sina hundar. Misstänker man brott kan man anmäla det, och så åker länsstyrelsen dit och kollar upp saken, säger Hans.

Tapio tror att det säkert blir ett liknande system här i Finland ifall regeln klubbas igenom.

Svårt med bevis

Bryter en hundägare mot regeln kan hen få varierande straff, till exempel en tillsägelse. Det är ändå inte alltid så lätt att kunna bevisa att ägaren gjort något fel.

- Den är kanske lite tandlös den här regeln, det kan jag hålla med om, för det är inte lätt att bevisa att en hund är regelbundet ensam. Men att lagen finns är något vi alltid kan vila på, säger Hans.

Eftersom regeln finns kan exempelvis kennelklubben alltid förklara för oerfarna hundägare att det verkligen krävs tid för att ta hand om en hund.

- Vi kan tala om för folk, att skaffar du en hund så skaffar du den inte för att den ska vara ensam från sju på morgonen till sju på kvällen. Du skaffar den för att ha sällskap. Det heter sällskapsdjur av en orsak, säger Hans.

En hund som sitter i en stol.
Så här glad kan man bli när man får något att göra om dagarna. En hund som sitter i en stol. Bild: Yle/Niko Ingman o-hyra,hörspel

Hunddagisparadis i Sverige

Eftersom hundarna i Sverige inte får lämnas ensamma om dagarna har man öppnat flera hunddagis i stället. Att ha en hund på ett sådant kostar ungefär 200 till 300 euro i månaden, ungefär samma summa som för ett barn på dagis. Det blir en ganska stor summa, speciellt om du betalar allt själv.

- Har man inte råd kan man alltid fråga om en granne kan hjälpa till, eller någon annan i familjen. Man kan planera sin tid och ta sig hem på lunchen, eller sätta upp lappar där man ber om hjälp, säger Hans.

I Finland finns det inte lika många hunddagis, men däremot 600 000 hundar. Det här betyder att hunddagisen inte skulle räcka till ifall regeln kom till Finland just i dag.

- Då är det kanske bättre om ägaren kan komma hem på lunchen för att titta till hunden i stället, säger Tapio.

Hunddagisbrist i Finland

Mikaela Sonck tycker att Finland borde skaffa fram fler hunddagis innan regeln träder i kraft.

- Vi bodde i Finland för några år sedan, men vi hittade inga dagis. Vi lade ut en annons i tidningen och fick bara några enstaka svar. Ingen kunde ta hand om hunden, säger hon.

Hon och hennes man Robert hade som tur var en bekant som jobbade på ett galleri, så där fick hunden vara där under dagarna. När de lite senare flyttade till Ekenäs tog systerdottern hand om hunden efter skolan.

- Det är väldigt svårt att kräva att en sådan här regel följs, när det inte finns någonstans att lämna hundarna, säger Mikaela.

Hunden Djingis är stamkund i den skandinaviska bokhandeln i Fuengirola
Ifall det är okej med din arbetsplats kan du ta med hunden till jobbet. Hunden Djingis är stamkund i den skandinaviska bokhandeln i Fuengirola Bild: YLE/ Tiina Grönroos skandinavisk bokhandel i spanien

Ta med hunden till jobbet

I Sverige tar många med sig hunden till jobbet. Det är inte lika vanligt här i Finland, fast om man jobbar på Finska kennelklubben gäller kanske inte det påståendet. Tapio sitter faktiskt med en tio veckor gammal valp bredvid sig när vi pratar med honom.

- Ifall man jobbar på en sådan plats där det är okej att ta med djur, och frågar kollegorna först, är det en lösning, säger Tapio.

På Mikaelas jobb är det hundförbud, men Robert jobbar på en bank där det är okej att ha med sin hund. Därför brukar hunden ofta hänga med dit, och det är inte bara hunden själv som blir glad av det.

- I stället för att stressa går bankarbetarna förbi hunden nu och då och gullar med den, säger Mikaela.

Så här tycker ni

Vi frågade er vad ni tycker om regeln, och det visar sig att ämnet verkligen delar åsikterna. Ungefär hälften är för, och hälften emot. En del av er tycker det är slöseri med både pengar och resurser, medan en del tycker det är en självklarhet att hunden inte ska lämnas ensam.

Gå in och tyck till du också: Hur länge måste din hund vara ensam hemma?