Hoppa till huvudinnehåll

Fiskrecept och en stund av meditation.

Fiskelycka
Fiskelycka Bild: Martina Uthardt fiskelycka

Samtliga recept är Backlin-Björkqvists egna. Hon har prövat sig fram och experimenterat.

- Men man får ju också tips på olika smaksättningar. Främst genom att bläddra i tidningar och via matprogram i tv, säger Backlin-Björkqvist.

Martina Uthardt har de senaste åren fotograferat flera receptböcker.

Camilla Backlin-Björkqvist
Camilla Backlin-Björkqvist Bild: Martina Uthardt camilla backlin-björkqvist

- Jag tycker väldigt mycket om att fotografera mat och bakverk, säger Uthardt.

- Det här med fisk är något helt nytt för mig.

Smartfisk istället för skräpfisk

- Det ligger i tiden att man använder smartfisk och gör fina rätter av dem, säger Uthardt.

Skräpfisk får man inte längre kalla de arter som vi tidigare helst slängde bort.

- Begreppet skräpfisk är begravt. Idag finns det bara smartfisk, säger Backlin-Björkqvist.

Uthardt och Backlin-Björkqvist har samarbetat tidigare och nu var tiden mogen för en receptbok.

Att välja ur Backlin-Björkqvists enorma receptskatt krävde en del funderande.

-Vi var ense om att det inte skulle bli några efterrätter utan fisk rätt och slätt, säger Backlin-Björkqvist.

En stund av meditation

Utöver bilder på fiskrätterna innehåller boken även vackra fiske- och skärgårsmotiv.

Martina Uthardt
Martina Uthardt Bild: Martina Uthardt martina uthardt

- Jag tycker om idén att kombinera recpet med bilder som ger njutning och inspiration, säger Uthardt. Det blir lite som en stund av meditation.

"Fiskelycka" innehåller något för alla och envar. Kunskap om fisktillredning behövs knappast i någon större omfattning.

- Det råder enkelhet. Samma sak gäller ingredienserna. De skall du hitta i en välsorterad närbutik, säger Backlin-Björkqvist.

Men visst innehåller boken även utmaningar.

- Den auraostgratinerade sikmagen känner nog främst äldre generationer till. Så där har ungdomarna något att lära sig, säger Backlin-Björkqvist.

Boken pryds även av världsarvslogon.

- Recepten är på fisk från Kvarken. Så vi ansökte och blev väldigt glada när vi beviljades tillstånd att anväda logon, säger Backlin-Björkqvist.