Hoppa till huvudinnehåll

Jokerit byter spelbolagssponsor

Petteri Wirtanen i Zagreb den 22 november 2014.
Petteri Wirtanen i Zagreb den 22 november 2014. Petteri Wirtanen i Zagreb den 22 november 2014. Bild: Primoz Jeroncic / Lehtikuva nordicbet

Ishockeyklubben Jokerit har tecknat ett tvåårigt kontrakt med det finska spelbolaget Veikkaus. Kontraktet innebär samtidigt att det omdiskuterade samarbetet med det utländska spelbolaget NordicBet inte fortsätter.

Veikkaus kommer att vara en av KHL-klubben Jokerits huvudsponsorer under de två kommande säsongerna. Under säsongen 2014–2015 hade Jokerit ett omdebatterat samarbetsavtal med det utländska spelbolaget NordicBet, ett avtal som tecknades i juni 2014 och som uppgavs vara tvåårigt. Ilta-Sanomat spekulerade då om att avtalet var värt cirka en miljon euro. NordicBet ägs av Betsson Ab som är listat på Stockholmsbörsen.

I början av säsongen gjorde Jokerit reklam för NordicBet på sina bortatröjor. NordicBet-reklamen ersattes senare med en No Logo-reklam. I slutet av säsongen var också No Logo-reklamen täckt.

"Jokerit följer lagen"

Marknadsföring av utländska spelbolag är förbjuden i Finland. Därför väckte samarbetsavtalet både debatt och myndigheternas intresse. Polisstyrelsen beslutade i februari 2015 om ett vite på 100 000 euro om samarbetet fortsatte. Lotteriförvaltningschef Jouni Laiho ansåg att inte bara tröjreklamen var problematisk.

– Utöver detta har det också funnits annat samarbete. Ett fenomen är webbsidan faneille.com. Dessutom har Nordicbet delat ut gratisbiljetter till matcherna. Det har alltså funnits olika samarbetsformer som har byggt på sponsorering. Det alla former har gemensamt är att de har marknadsfört NordicBet, sade Laiho i februari.

Jokerit bestämde sig för att acceptera polisstyrelsens tolkning.

– Jokerit följer finsk lag och därför fattade vi det här beslutet. Huruvida vi till fullo håller med om tolkningen är en annan sak, redogjorde Jokerits jurist Kim Kyntölä enligt FNB.

KHL intresserar som spelobjekt

Säsongerna 2015–2017 är det alltså Veikkaus som är Jokerits spelbolagssponsor. Veikkaus kommer att synas på Jokerits matcher, på klubbens webbplats och på Jokerits tröja.

– Vi är otroligt nöjda över att Jokerit har väckt Veikkaus intresse och att vi kunde komma överens om ett samarbetsavtal. Det är fint att få samarbeta med en aktör som starkt stöder finsk idrott, sade Jokerits verkställande direktör Jukka Kohonen.

Enligt Veikkaus har intresset för KHL som spelobjekt växt kraftigt sedan Jokerit gjorde entré i ligan hösten 2014.

– För Veikkaus är det viktigt att vara med i sådan idrott som intresserar kunderna, kommenterade Veikkaus sportspelschef Sami Kauhanen.

NordicBet anser att samarbetet fortsätter

Klockan 13.13 på onsdagen publicerade NordicBet en bild på sitt Twitter-konto med spelarna Semir Ben Amor och Riku Helenius med texten: "Vårt samarbete med Jokerit fortsätter tills vidare".

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport