Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan Luna familjecenter ta emot barn och unga

Luna familjecenters planerade kriscenter för barn och ungdomar
Luna familjecenters planerade kriscenter för barn och ungdomar Bild: YLE/ Kjell Vikman kriscenter

Nu kan Luna familjecenter starta upp akut- och utredningshemmet för barn i Kyrkostrand i Jakobstad. Enhetschef Björn Holm berättar att de fick tillståndet i fredags och de är redo att börja direkt.

I två år har Luna familjecenter väntat på tillstånd medan förvaltningsdomstolen behandlat de besvär som lämnats in mot familjehemmet. Ursprungligen var det tänkt att verksamheten skulle inledas i augusti 2013. Björn Holm är lättad och glad över beskedet.

- Vi startar upp verksamheten redan denna månad eller allra senast i juli. Vi har redan ett barn som väntar på att flytta in, säger Björn Holm.

Totalt kan akut- och utredningshemmet att ta emot fem barn i åldrarna 0 till 18 år som under en kortare tid behöver ett hem på grund av exempelvis bristande föräldrarförmåga, kriser, olyckshändelser eller sjukdom i familjen. På enheten i Kyrkostrand kan man ge barnen ett hemlikt boende.

Luna Familjecenters enhet i centrala Jakobstad erbjuder sen tidigare stöd till familjer, stödlägenheter och eftervård för unga vuxna, övervakade umgängesträffar mellan föräldrar och barn samt avlastningsdagar.