Hoppa till huvudinnehåll

Ny tribunal ska utreda pedofilpräster i Vatikanen

Peterskyrkan i Vatikanen.
Peterskyrkan i Vatikanen. Peterskyrkan i Vatikanen. Bild: Creative Commons / Wolfgang Stuck peterskyrkan

Utredandet av pedofilfall inom den katolska kyrkan har tagit ett steg framåt efter att påven Franciskus på onsdagen godkände en ny tribunal som ska undersöka fall där präster är misstänkta för pedofili.

Också präster som inte gjort tillräckligt för att förhindra sexuellt utnyttjande av barn ska kunna dömas i den nya tribunalen. Stödgruppen för offer av sexuellt utnyttjande har redan länge krävt att Vatikanen borde göra mera för att utreda pedofilfall.

I februari vädjade påven av präster världen över att de skulle hjälpa till med utredningen av fall där sexuellt utnyttjande förekommit.

Påven Franciskus har tidigare grundat en kommitté för att utreda pedofilfall i Vatikanen.

Läs också