Hoppa till huvudinnehåll

Sensommaren väntas bli regnig

Dagg på vasstrå
Regnväder väntas under sensommaren. Dagg på vasstrå Bild: Mikko Nurmi/ Yle Vass,regnväder

Junivädret har varit kallt och prognoserna lovar en regnig sensommar. Men långtidsprognoser är oftast osäkra, vilket innebär att vädret inte ännu är hugget i sten.

– Med en 40-50 procents sannolikhet kommer perioden juli-september att bli regnigare än medeltalet, säger meteorolog Niina Niinimäki på Meteorologiska institutet.

Niinimäki baserar sina uppgifter på den internationella meteorologiska institutionen ECMWF:s årstidsprognos. För juli, augusti och september förväntar sig Niinimäki inte några överraskningar i temperaturen.

– Med en 40-50 procents sannolikhet blir det vanliga temperaturer.

Med vanliga temperaturer menar Niinimäki medeltemperaturen för hela dygnet, som till exempel i Helsingfors är +17,8 grader i juli och +15,2 grader i Rovaniemi. Temperaturerna baserar sig på Meteorologiska institutets statistik från åren 1981-2010.

Många osäkerhetsfaktorer

Meteorologen Niinimäki påpekar att en prognos och en förverkligad prognos är olika saker, i och med att det finns många osäkerhetsfaktorer redan inom en månadslång prognos.

– De två första veckorna i prognoserna är tillförlitliga, men för den tredje och fjärde veckan blir prognoserna mer osäkra.

Enligt ECMWF:s månadsprognos skulle midsommarveckan bli 1-3 grader kyligare än medeltalet. Undantag är östra Lappland, östgränsen och området mellan östliga och sydliga Finland, där temperaturerna bara är en aning kyligare.

Veckan efter midsommar och de första dagarna i juli ser ut att bjuda på genomsnittligt sommarväder.

– Det ser inte ut att bli kyligt eller en värmebölja, men det kan även betyda att det inte ännu går att ge en fullvärdig prognos för den perioden, säger Niinimäki.

Elina Hiltunen, Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes