Hoppa till huvudinnehåll

Sommarjobb 45: Minimilön och fuffens

Svartvit bild på fotspår på en stran.
Svartvit bild på fotspår på en stran. Bild: Stokpic/Creative Commons strand

Efter prao i högstadiets nionde klass fick jag ett sommarjobb vid ett nytt företag på orten.

Jag skulle måla väggar inne i ett gammalt hus som renoverades. Det blev intressant vid anställningen eftersom det nya företaget (som nu är i konkurs) anställde mig genom en av deras anställdas företag.

Jag var lyckligt oförstående som sextonåring, men efteråt har jag funderat på om anställningen gick rätt till. Lönen var usla 6,40 euro i timmen vilket var absolut minimum eller kanske också under det år 2011.

Jobbet i sig var lämpligt för en oerfaren sommarjobbare. Jag fick min lön och levde bra på det i två månader (fick alltså bensin i tanken för min lättviktsmotorcykel).

Dessutom var jag samtidigt lekledare i en simskola, så jag hade egentligen två första jobb!

Jag hade frågat året innan om jag skulle få jobb som lekledare, men de tog mig först en sommar senare. Simskolan betalade också för min simlärarutbildning följande vinter, vilket var en stor förmån.

Samtidigt fick jag jobb för två somrar framåt i simskolan. Tyvärr var simskolan inte drömmen, jag kan inte tåla små barn på grund av den upplevelsen.

Nu kommer jag inte att jobba som simlärare ens i en simhall, fast det skulle vara bra extraknäck under studietiden.

- Axel, 20 år

Hjälp oss samla historier från Svenskfinland

Vi vill veta hur Svenskfinland fixat sina första sommarjobb.

Hur gammal var du när du sommarjobbade för första gången? Vad jobbade du med? Hur fick du jobbet, var det via kontakter eller fixade du det själv? Vad ingick i dina arbetsuppgifter? Hurdan erfarenhet var det?

Sommarjobbsprojektet är avslutat. Tack till alla som medverkade!