Hoppa till huvudinnehåll

Tröst och information för anhöriga på samjouren i Vasa

Aulaskötare Johanna Kursu och servicerådgivare Nina Karlsson ska hjälpa patienterna hitta rätt på samjouren vid Vasa centralsjukhus.
Aulaskötare Johanna Kursu och servicerådgivare Nina Karlsson ska hjälpa patienterna hitta rätt på samjouren vid Vasa centralsjukhus. Aulaskötare Johanna Kursu och servicerådgivare Nina Karlsson ska hjälpa patienterna hitta rätt på samjouren vid Vasa centralsjukhus. Bild: Vasa centralsjukhus johanna kursu

Det är lunchtid och några patienter sitter och väntar på sin tur. De läser en tidning eller ser förväntansfullt på varje vitklädd skötare som går förbi. - Ska det bli min tur snart?

Men på kvällerna och veckosluten kan situationen se helt annorlunda ut.

- De frågar varför andra patienter får gå före i kön. Då får jag förklara att nu har det dykt upp någon med större vårdbehov och behöver hjälp.

- När de får den här informationen och får reda på orsaken till varför de får vänta en stund till, så accepterar de det, säger Nina Karlsson, aulaskötare och servicerådgivare

Karlsson inser att det kan vara svårt att förstå varför man inbland blir tvungen att vänta på sin tur.

- Det kan se väldigt lugnt ut i aulan. Men bakom väggarna är det ofta full rulle. Då är det bra att jag finns där och kan förklara orsakerna till den långa väntan.

Snabba, svåra beslut

Karlsson och hennes kollega Johanna Kursu har även andra uppgifter än att hålla lugnet i väntrummet.

- Vi utvärderar också patienterna vårdbehov. Till exempel kan någon kan behöva smärtstillande medan de väntar.

Och hålla lugnet, det är något som Karlsson har blivt duktig på.

- Visst har det hänt att någon höjer rösten. Det händer sällan men då får man förklara så gott det går. Oftast lugnar sig situationen snabbt.

Men det mest värdefulla med Karlssons uppgifter är att kunna trösta.

- Det är jobbigt att vara den som är anhörig. Det är förvirrande för många att vistas på sjukhus. Ovetskapen vad som händer bakom dörren kan vara svår att hantera. Då kan jag, så gott det går, förklara vad som händer.

- Ibland är en klapp på axeln det bästa jag kan ge, säger Karlsson.

Samjourens avdelningsskötare Ann-Katrin Brantberg hoppas att aulaskötaren kunde vara på plats oftare än i dagsläget.

Ann-Katrin Brantberg.
Ann-Katrin Brantberg. Ann-Katrin Brantberg. Bild: Yle/Kati Enkvist. brantberg

- Det är en betydelsefull service för våra patienter och anhöriga.

Aulaskötaren och servicerådgivaren finns på plats på vardagar under tjänstetid, på veckosluten och kvällstid på måndagar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten