Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals killingar avlivas för mjölkens skull

Getter
Getter Bild: JACQUELINE FALLER / EPA getungar

I Sverige avlivas 6 000 killingar varje år - för att de inte ska dricka upp mjölken som används för tillverkning av svensk getost, uppger svenska Jordbruksverket.

För att det ska bli någon getost måste getterna mjölka och det kräver att de föder killingar, men killingarna får inte dricka upp mjölken eftersom den behövs för getosten.

De flesta som avlivas är bockkillingar som inte kan bidra med mjölk till osten som vuxna getter.

Djuren avlivas oftast bara några timmar eller dygn efter födseln, och hamnar i komposten eftersom get- och killingkött inte går åt i Sverige.

Frågan har blivit ett etiskt och ekologiskt problem för bönderna i takt med att efterfrågan på getost har ökat.

– Det känns så bortkastat, det är något som känns riktigt fel. Att ta bort ett liv precis när det har börjat, säger Carmen Wikström, getbonde i svenska Flen till Sveriges Radio.

Antalet getter har fördubblats i Sverige under de senaste åtta åren och i dag finns det cirka 60 gårdar som föder upp getter i Sverige. I mitten av 1990-talet fanns endast 20 gårdar som födde upp getter, enligt uppgifter från Sveriges Gårdsmejerister.

Läs också