Hoppa till huvudinnehåll

Våra bästa fiskrecept

Stå inte med oroad blick när du klubbat gäddan eller tömt näten på mört och braxen. Här ger vi våra bästa tips på rätter du kan tillreda av fisk, t ex Fiskarens gratäng som lagas på vilken vit fisk som helst. Se receptet längre ner under Gös.

Fiskbuljong:

Ta vara på skrovet efter att fisken är rensad och koka en god fiskbuljong efter Tina Nordströms recept.

Abborre:

Tom Bloms grillade abborrknyten med grönsaker.

Oliver Rowes saltinbakade abborre med citronsås och pilaffris.

Paul Svenssons skärgårdsgryta med abborre och kräftbuljong.

Michael Björklunds smörstekta abborrfiléer med dill och äggröra.

Braxen:

Paul Svenssons smörbakade braxen.

Flundra på sandbotten.
Flundra på sandbotten. Flundra på sandbotten. Bild: Yle/Public domain plattfiskar

Rosita Frimans marinerade braxen.

Flundra:

Niklas Ekstedts flundrafiléer med vit sås och recept för fiskbuljong.

Tina Nordströms ugnsbakade spätta med blomkål, svamp och rosmarin.

Gädda:

Paul Svenssons gädda med kantareller och västerbottenost.

Michael Björklunds improviserade fiskförrätter med gädda och mört.

Elisabeth Morney besökte Valsörarna där Anita Storm bjöd på tapasbricka á la Kvarken med gädda, id och gärsrom.

Harriet Strandvik (Brunila) marinerar gäddfiléer i lime.

Johannes Johanssons smörstekta gädda över öppen eld.

Gös:

Sara Begners peruanska ceviche på gös.

Paul Svensson och Jim Björni lagar en finare variant av den brittiska klassikern fish & chips av gös.

Michael Björklunds recept på Fiskarens gratäng med gös, men som kan lagas med vilken vit fisk som helst.

Manu Torchio gästade Efter nio och lagade mexikanska tacos på gös med två salsor. Programledarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström fick dessutom lära hur mexikaner dricker tequila på riktigt.

Id:

Paul Svensson och Jonathan Granbacka tar sig an s k skräpfisk och lagar franska fiskbullar av id.

Lax:

Fartygskocken German Zamudio lagar lax i paket, en mycket enkel och god sommarrätt.

Paul och Camilla gör nordisk sashimi med videoklipp, tips och beskrivningar från tv-programmet samt receptet på nordisk sashimi på rå lax och frysgravad sik med hemlagad svampsoja och färsk pepparrot.

Kenneth Nars röker lax i köket med alspån och aluminiumfolie.

Mört:

Paul Svensson och Jonathan Granbacka tar sig an s k skräpfisk och lagar gravad mört med Nobis dressing.

Louise Merùs recept på mörtmoussedipp med rotsakschips.

Michael Björklund och Matias Jungar lagar god mat av mört: en mört- och skaldjurskaka, mörtfärsbiffar och helstekt mört.

Sik:

Paul Svensson och Matias Jungar röker sik i rökpåse och gör en matig och läcker blomkålssallad med rökt sik och äpple.

A.W. Yrjänä från bandet CMX besökte Strömsö och lagade vodka-gravad sik på mörkt bröd.

Kenneths Nars snabbgravade sikcarpaccio.

Sill & Strömming:

Recept på vorschmack med sill ur Finlandssvenska kokboken.

Cateringkocken Peter Walchs recept på röra med böckling, sill och sikrom.

Tina Nordströms grundrecept på sill inlagd i ättikslag av vilket du enkelt gör curry- och äpplesill, vitlökssill och senapssill.

Recept till Paul Svenssons sillburk.

Torsk & Sej:

Sara Begners fiskpinnar och nudlar med grönsaker och ingefära.

Niklas Ekstedts fisksoppa med kokt potatis.

Receptet på svampfylld sej med grönpepparssås med potatis- och spenatrulle. Rätten fanns på restaurang Fonds meny i Göteborg när Michael Björklund jobbade där för länge sedan.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Strömsö söker ny kock

    Är du den passionerade matkreatören vi söker till vårt team?

    Är mat din största passion? Behärskar du matlagning på alla områden och har stor kunskap om olika råvaror? Gillar du dessutom att dela med dig av din kunskap åt andra? Då är just du den vi söker till vårt kreativa team.

  • Återanvänd schampoflaska och garn i ett armband

    Bli en superåtervinnare!

    Schampoflaskor och tvålförpackningar av hård plast är utmärkt pysselmaterial. De fungerar fint som botten till de här armbanden. Passligt pyssel att göra med barn och unga eller som små presenter att ge bort.

  • Rita en mandala och bli lugn

    Behöver du koppla av? Rita en mandala!

    Mandala är ett sätt att teckna för dem som tror att de inte är så bra på att rita. En mandala blir alltid lite finare än man trodde att den skulle bli.

  • Vaklucka - lucka till isvak

    För regelbundet bad i vaken hela vintern.

    Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

  • Lekfulla fönsterdekorationer

    Rita direkt på fönstret och skapa magi!

    Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

  • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

    Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

    Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sig flera månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

  • Gör om gamla lampor i fyra nyanser av brunt

    Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

    Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

  • Lampa av betonglera

    Skulptera din egen lampskärm av lufttorkande lera.

    Med en hobbylera som ser ut som betong kan man fritt skulptera vad man vill. Leran torkar över natten och kan målas eller lackas vid behov. Här har Lee gjort en lampskärm samt dekorationsstenar med stämplad text.

  • Virka lampskärm av återanvända värmeljuskoppar

    Gör en egen unik lampskärm

    Den här lampskärmen gör Lee av skräpet från brända värmeljus och en gammal lampa. Genom att ta vara på botten i aluminiumhållarna, sy och virka runt och foga ihop delarna så får man en modern lampa som ger ett spännande skuggspel på väggen.

  • Energikick med superpulver

    Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

    Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

  • Nyttiga nötter och eget nötsmör

    Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Pepparrotsmajonnäs med brynt smör ger sting

    Passar bra till en god räksmörgås eller fisk.

    En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!

  • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

    Vegetarisk version på hot dog.

    Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

  • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

    Ett härligt alternativ till fiskbordet.

    Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

  • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

    Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

    Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

  • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

    Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

    Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

  • Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord

    Ett vitrinskåp av återvunna fönster och ett gammalt bord.

    Det var nog inte till ett skåp snickaren gjorde fönstren för över hundra år sedan. När saker har tjänat ut sin tid på ett ställe kan de få ett nytt liv på ett annat.

  • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

    Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.