Hoppa till huvudinnehåll

Viktigt att vara behövd

Axel Nurmi gjorde en kortdokumentär om en vän som överlevt svårigheter med hjälp av sin familj.
Axel Nurmi gjorde en kortdokumentär för radio om en vän som kämpade sig ur drogmissbruket, bland annat med familjens hjälp. Axel Nurmi gjorde en kortdokumentär om en vän som överlevt svårigheter med hjälp av sin familj. Bild: Lilian Tikkanen axel nurmi

Mitt intervjuobjekt Mats (han heter egentligen något annat men föredrar att vara anonym) har alltid verkat som en av de lugnaste och trevligaste personer jag känner. Jag hade ingen aning om hur annorlunda hans bakgrund var.

Av Axel Nurmi

Mats och jag lärde känna varandra via universitetet. Han var alltid en otroligt lugn och sansad person, lätt att umgås med och med en lätt mörk humor, inte olik min egen.

Vid 17 års ålder började han använda droger, och i flera års tid åkte han in och ut från psykvården.

Vi kom väldigt bra överens rakt från början. Efter ett tag fick jag höra om Mats förflutna, som var väldigt olikt den person jag lärt känna.

Ett mörkt förflutet

Mats kom från en mycket dysfunktionell familj, som alltid haft det väldigt stökigt hemma. Den jobbiga situationen i hemmet ledde till att Mats hade svårt att hantera känslor, som i sin tur ledde till att han var mycket deprimerad. Vid 17 års ålder började han använda droger, och i flera års tid åkte han in och ut från psykvården. Mats säger att han egentligen ville ha uppmärksamhet, och det enda sättet att uppnå den uppmärksamheten om han kände till var hat och destruktivitet, både gentemot hans omgivning och honom själv.

Nya kortdokumentärer i samarbete med Soc & kom

Under fyra veckor sänder Svenska Yle kortdokumentärer gjorda av journalististikstuderande vid Svenska social- och kommunalhögskolan. Sandra Anttila, Jessica Brander, Axel Nurmi och Camilla Berghäll fick inom ramen för sin fördjupande radiokurs pröva på det här unika sättet att jobba fram förtätade ljudberättelser, under ledning av Charlotte Sundström.

Sista skoldagen av Sandra Anttila

Jag låter dig inte försvinna av Jessica Brander

Bröderna av Axel Nurmi

Branden av Camilla Berghäll

Den stora förändringen kom när han var 22 år och togs in på behandlingshem. Där fick han ta ut sina känslor, och tillsammans med kognitiv terapi lyckades han styra in sitt liv på en positivare väg. När jag träffade Mats hade han varit ren från droger i nästan ett halvt år. I skrivande stund har det gått över två år sen han senast använde droger.

Lillebror

En dag när jag var på väg till Mats för att se på en film meddelade han att hans bror skulle vara på plats också. Jag visste inte ens att han hade en bror, men vi umgicks den kvällen, alla tre. Under den kvällen, och andra gånger jag stött på Mats bror har jag reagerat på den stolthet Mats känner gentemot sin bror, och ett hur starkt band de två bröderna har. Jag blev nyfiken på hur Mats förflutna påverkat deras förhållande, men kunde inte fråga om saken. Det är inte precis en lätt fråga att ställa.

Mats och hans bror är ett lysanade exempel på hur viktiga våra nära och kära kan vara när vi har det svårt

När vi började jobba med våra kortdokumentärer visste jag att jag hade min chans. Projektet var den kontext jag behövde för att fråga Mats om hans bror och hur deras relation kommit att bli så stark. Mats ställde upp, och hans berättelse var så mycket mer fascinerande än jag någonsin kunnat tänka mig. Mats och hans bror är ett lysanade exempel på hur viktiga våra nära och kära kan vara när vi har det svårt, fastän vi kanske inte inser det i stunden. Ett stort tack till Mats som lät oss alla ta del av ett mycket personligt utdrag ur hans förflutna.

Lyssna! Berättelser i Radio Vega onsdagar klockan 11.58 & 19.22 med repris lördagar klockan 9.48 och måndagar klockan 11.48.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega