Hoppa till huvudinnehåll

Annie Mästerskytten väntar på att få charma publiken

Lurens repeterar Annie Mästerskytten.
Annie är en stark och rolig figur, säger Emma-Sara Raunio. Lurens repeterar Annie Mästerskytten. Bild: Yle/Sofia Strömgård emma-sara raunio

Den 26 juni har Annie Mästerskytten premiär på Lurens i Pernå. Just nu pågår finslipningen för fullt och slutresultatet lär bli en riktig feel good-musikal.

Det råder ett organiserat kaos då årets Lurensensemble förbereder sig för repetition. Mikrofonerna ska testas, kläderna ska provas och replikerna ska så småningom levereras utan större dröjsmål.

Årets Lurensuppsättning har uppmärksammats för musiken och dansen. För den musikaliska ledningen står Markus Fagerudd och Kati Kivilahti-Fagerudd ansvarar för koreografin.

Under repetitionen ljuder musiken energiskt och medryckande, och man kan också konstatera att huvudrollen Annie Oakley (Emma-Sara Raunio) är av ett skönsjungande släkte.

Det bådar alltså gott. Men som vanligt är det mycket spännande när premiären närmar sig, berättar regissören Oskar Silén.

– Nu ska allt börja fungera tillsammans, teknik, musik, repliker, scenerier och vridläktaren. Det finns nog saker som vi ännu måste ta itu med. Men mittiallt börjar allting att fungera och faller på plats.

Vridläktaren en utmaning

Speciellt vridläkaren har varit en liten utmaning för Silén eftersom han aldrig regisserat på Lurens tidigare. Förutom att få alla scener att klaffa är det också aningen besvärligt att repetera mitt i vintern.

– Vad gör man i februari då man inte kan vara på plats och repetera?

Men vridläktaren möjliggör förstås i sin tur många intressanta lösningar.

Lurens repeterar Annie Mästerskytten.
35 personer medverkar i årets Lurenspjäs. Lurens repeterar Annie Mästerskytten. Bild: Yle/Sofia Strömgård annie mästerskytten

Silén har visserligen regisserat amatörteater tidigare, men det gäller att alltid anpassa sig till rådande förhållanden. Alla ställen är olika, men det är också roligt konstaterar han.

En teatral musikal

Annie Mästerskytten handlar egentligen om en pjäs i en pjäs, säger Oskar Silén.

– Det är Buffalo Bills teatersällskap som spelar upp Annie Oakleys liv. Därför är det lite mer teatralt i år.

I år har man inte behövt bygga upp så många scenmiljöer. Det finns två färdigt byggda scener som kan byta skepnad under pjäsens gång.

– Det bygger på att indikera och suggerera miljöerna.

Oskar Silén tycker att det är fantastiskt att arbeta med så många människor som deltar i årets pjäs.

– Det är så många människor som kan vara med och skapa liv, energi och rörelse. Det är en glad och varm pjäs med mycket humor.

Annie är en rolig figur

Annie Oakley är speciell för sin tid, berättar Emma-Sara Raunio som ska bemästra huvudrollen. Annie hamnar i en massa nya situationer som hon inte har kunnat förbereda sig på.

– Hon är en rolig figur, egensinnig och stark. Inte typisk för den tidens kvinnor.

Raunio beskriver pjäsen som en glad cirkuspjäs. Det är sång, dans och medryckande musik. Hon hoppas att publiken också ska kunna njuta av allt det roliga som pjäsen förmedlar.

– Vår kapellmästare har arrangerat låtarna så att det inte bara är vanlig musikalmusik utan här är också musik som är big band- och reggae-aktig.

Lurens repeterar Annie Mästerskytten.
Musikalen är fartfylld och underhållande. Lurens repeterar Annie Mästerskytten. Bild: Yle/Sofia Strömgård annie mästerskytten

Raunio gör debut på Lurens, och visste inte riktigt vad som väntade henne.

– Men jag var glatt förväntansfull och det har varit väldigt roligt. Vi har haft ett bra gäng och skojigt på repetitionerna.

Koreografin och musiken pricken över i:et

Ingen musikal utan kärlek, och mannen som får Annies hjärta att banka lite extra heter Frank Butler.

Han gestaltas av Johan Aspelin som berättar att Frank anses vara en fisförnäm stropp, en stor stjärna och en mästerskytt. Sedan träffar han Annie Oakley.

– Då inser han att han kanske inte är bäst i världen.

Aspelin säger en av att pjäsens utmaningar är att den innehåller många låtar, och också en del svåra låtar.

– Men allt är ju alltid en utmaning om man vill göra det så bra som möjligt.

Han berömmer musiken i pjäsen och säger att det varit mycket roligt att öva in koreografin. Det har varit en utmaning för skådespelarna men Markus Fagerudd och Kati Kivilahti-Fagerudd är mycket duktiga.

Underhållningsnivån är också hög, och det tycker Aspelin att är viktigt.

– I dessa lite tråkiga tider med mycket inbesparingar kan den här pjäsen kanske ge ett litet lyft åt själen och hjälpa en att hitta positiva livssyner.