Hoppa till huvudinnehåll

Pantrör gör grant och ger slant

Pantrör i Åbo med Mikaela Sretenovic, Maria Wiberg och Mari Asplund.
Mikaela Sretenovic, Maria Wiberg och Mari Asplund inspekterar pantrör i Åbo. Pantrör i Åbo med Mikaela Sretenovic, Maria Wiberg och Mari Asplund. Bild: Yle/ Linus Hoffman pantrör

Mikaela Sretenovic, Maria Wiberg och Mari Asplund tittar en stund på det smala gröna röret vid Aura ås strand, och de inser snabbt att det är ett rör för tomma pantburkar och tomflaskor.

- En jättebra idé, tycker alla tre, så ligger flaskorna och burkarna inte på marken och skräpar.

I sommar testas 30 pantrör i Åbo, längs Aura ås stränder och i Puolalaparken. Idén går ut på att pantröret fästs på sidan av soptunnan och där kan man lägga tomma burkar och flaskor. Och det är fritt fram för dem som samlar flaskor att plocka upp dem och returnera dem.

Pantrör i Hesperiaparken
Pantrör i Hesperiaparken Bild: YLE/ Christoffer Gröhn pantrör

Pantrören har redan flera år funnits i Sverige, och i fjol testades de för första gången i Hesperiaparken i Helsingfors. I sommar utvidgas försöken till andra städer i Finland.

Det enda problemet är att många aluminiumburkar är taxfree-burkar, som man inte får pant för, och de lämnas därför kvar i eller utanför pantrören. Dem måste stadens renhållning ändå rensa bort.

- Jag brukar sätta tomburkar eller -flaskor på roskisarna så att människor kan ta dem, säger Wiberg, men då finns förstås risken att burken faller ner eller flyger i ån.

- I Åbo går det ofta omkring folk som samlar flaskor, säger Asplund, och om de frågar så brukar jag ge tomflaskorna till dem.

- Ibland pantar jag dem själv, säger Sretenovic. Men jag måste nog erkänna att jag ibland också kastar dem bara.

Flickorna tror säkert det kommer att finnas användning för pantrören, bara det gjordes mera reklam, eller bara de syntes bättre. Åbo stad funderar på om man skulle be konstnärer måla och dekorera rören som nu är olivgröna.