Hoppa till huvudinnehåll

Tomater och allsång tar över Senatstorget

Ole Brännkärr, Jani Aspvik och Carl-Otto Slotte kokar tjära på Senatstorget.
Ole Brännkärr, Jani Aspvik och Carl-Otto Slotte från Nedervetil kokar tjära på Senatstorget. Ole Brännkärr, Jani Aspvik och Carl-Otto Slotte kokar tjära på Senatstorget. Bild: Yle/Helena von Alfthan popup österbotten

Senatstorget i Helsingfors fylls av mat, mode och sång från Österbotten under tre hektiska junidagar. Popup Österbotten ska charma Helsingforsarna med allt det bästa landskapet har att erbjuda.

tygkassar till salu på popup österbotten i juni 2015
Modern design baserad på gamla mönster. Hantverk och mode syns på Senatstorget under Popup Österbotten. tygkassar till salu på popup österbotten i juni 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan lyckoboda

På torsdag morgon när Popup Österbotten öppnar för allmänheten plockar försäljarna raskt fram tomater, limpor och fisk.

- Här finns den kända Malaxlimpan till försäljning. Fiskprodukter och lokal mat har blivit alltmer populära, det märker vi också här. Hantverket är starkt på kommande och jag tycker det är trevligt att här finns många företag som sysslar med design och mode, säger Ulf Grindgärs på Österbottens förbund.

Popup Österbotten fyller Senatstorget i juni 2015
Johanna Stenback är programproducent och Ulf Grindgärs sitter i styrgruppen för Popup Österbotten. Popup Österbotten fyller Senatstorget i juni 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan ulf grindgärs

Popup Österbotten ska överbrygga det mentala avståndet mellan Österbotten och Helsingfors. Programproducent Johanna Stenback flyttade från Nyland till Österbotten full av farhågor, men nu trivs hon som fisken i vattnet.

- I Vasa där jag bor upplever jag att det är väldigt högt i tak. Jag har väldigt mycket frihet att tänka kreativt. Det finns inte så mycket konkurrens och inte en massa förutfattade tankar på hur man ska agera, speciellt inom kulturen och musiken. Man tar in influenser från många olika håll, säger Johanna Stenback på Expo Österbotten.

Popup Österbotten fyller Senatstorget i juni 2015
Tomater i alla former finns att få på Senatstorget under Popup Österbotten. Popup Österbotten fyller Senatstorget i juni 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan österbotten i helsingfors

Under Popup Österbotten blir det mycket musik, både från stora scenen på Senatstorget och på andra håll i Helsingfors. Det är allt från humorgruppen KAJ till Närpes skolmusikkår som får Helsingfors att runga.

Radio Vega har också en egen container på Senatstorget. Popup Österbotten kommer att hålla öppet torsdag, fredag och lördag från morgon till kväll.