Hoppa till huvudinnehåll

Att studera i Australien kostar, men ger dig mycket

Ingrid bloggar om att jobba och studera i Australien
Det kostar ungefär 8 000 till 12 000 euro per termin att studera i Australien. Ingrid bloggar om att jobba och studera i Australien Bild: Yle mitt nya land

Mitt nya land-korrespondenten Ingrid Öhberg bloggar om att studera i Australien.

Ingrids faktaruta

- Australien är det tredje populäraste landet i världen att åka till för att studera, efter USA och Storbritannien.

-Levnadsstandarden i Australien är bland de högsta i världen och levnadskostnaderna och studiekostnaderna är betydligt lägre än i USA eller Storbritannien.

- 5 av de 30 bästa studiestäderna i världen finns i Australien.

- Australien har det åttonde bästa universitetssystemet i världen och är rankad högre än t.ex. Storbritannien, Tyskland, Japan och Nederländerna.

- Australien bjuder på många olika alternativ för studier med över 1200 institutioner och över 22000 kurser att välja mellan.

- Griffith University har ca 43000 studerande som finns på sex olika campus som tillhör skolan.

- Minimilönen i Australien är ca 17 dollar i timmen och som tillfälligt anställd i restaurangbranschen tjänar man mellan 24 och 30 dollar i timmen.


Är du trött på det gamla och vanliga? Har du funderat på att studera utomlands? Har du några tusenlappar liggande omkring utan användning? Ja? Då har jag ett alternativ för dig, nämligen Australien.

Okej, vi börjar med det tråkiga.

Ja, som finländare kan det kännas jobbigt att betala för en utbildning man kan få gratis hemma och tusenlappar liggande omkring hade jag definitivt inte då jag bestämde mig för att åka till Australien för att studera. Men om man vill något tillräckligt mycket hittar man nog ett sätt eller ett annat att förverkliga det.

Dessa tusenlappar behövs nämligen för att betala skolavgifter, böcker och för andra levnadskostnader förstås. Skolavgifterna beror lite på skolan man valt att studera på och var i Australien man vill studera. I stort sett är allting dyrare i de stora städerna i söder. Allt från boende och skola till mat. Dessutom finns det privata universitet som naturligtvis är dyra. Terminsavgifterna varierar som sagt beroende på skola och nivå av studier, men med ungefär 8 000 till 12 000 euro per termin får man nog en rimlig utbildning.

Men det var nog inte priset på studierna som lockade mig till Australien utan det var längtan att uppleva något nytt. Att kunna se saker i verkliga livet som jag tidigare bara kunnat se på tv eller på bild. Att få börja om, lära känna nya människor och att skapa nya minnen. Det att här är varmt året runt och att jag kan se ut över havet från min balkong varje morgon då jag vaknar är verkligen ett plus.

Jag studerar på Guldkusten på Griffith University. En rätt så ny anstalt med en Business School som rankats rätt så högt internationellt. Ett bra alternativ för folk som gillar att ha stranden nära och uppskattar ett småstadsliv.

Studiesättet i Australien är lite annorlunda än i till exempel Europa. Här byggs varje termin upp av ett antal ämnen i vilka man under terminen har olika slags uppgifter eller projekt, mellan-tentor och sluttentor. Det är uppgifterna som för mig var den största förändringen från vad jag var van vid. Här baserar sig största delen av uppgifterna på tidskrifter av professorer eller doktorer och de är också oftast det enda som får användas som referenser i uppgifter och projekt.

En termin kan kännas jobbig då man som bäst håller på med fyra olika uppgifter och grupparbeten och har ännu lika många kvar men då är det bra att minnas att här i Australien har man alltid en vecka ledig i mitten av terminen. När man väl har klarat av terminen har man på sommaren en tre månaders semesterbreak och på vintern en motsvarande två månaders break. Det är då man har tid att uppleva det vackra landet och ha kul med sina vänner, vilket man inte alltid har tid med under terminen.

Som studerande har man också möjligheten att jobba vid sidan om studierna. Studerandevisumet tillåter arbete upp till 20 timmar i veckan under skolterminerna och obegränsat då man har lov från skolan. Och eftersom lönerna här är ganska höga är det enkelt att spara ihop en liten peng för att resa.

Så för alla som funderar på att studera utomlands: Sluta tänka på pengar och åk till Australien!

Text: Ingrid Öhberg