Hoppa till huvudinnehåll

Axel, vad är bäst med Österbotten?

Axel Åhman, Jakob Norrgård och Kevin Holmström poserar för kameran.
Hela humorgruppen KAJ spelar i Helsingfors i dag (12.6). Axel Åhman, Jakob Norrgård och Kevin Holmström poserar för kameran. Bild: Yle / Ted Urho humorgruppen kaj

Österbotten har intagit huvudstaden och Axel Åhman från humorgruppen KAJ är några av de som står för underhållningen. Vi pratar om det bästa med Österbotten, och varför ingen i Vörå går över den så kallade finngränsen.

Popup Österbotten är i full gång och Senatstorget i Helsingfors är fullpackat med blåa containrar och ivriga österbottningar. Syftet med evenemanget är att visa upp Österbottens bästa sidor. Humorgruppen KAJ (som blev valda till Årets österbottning 2015) är en av de sidorna.

- Arrangören som bokade oss sa att de ville göra det lite tuffare. Annars brukar det mest vara fiskemarknad och tjärbränning som visas upp, säger Axel.

Visst kommer vi också att få se tjärbränning, men det blir alltså mycket annat också.

Det bästa med Österbotten

Vi frågar Axel vad det bästa med Österbotten är, och efter en stunds velande kommer han på det.

- Jag skulle säga att allt är möjligt där. Allt går att genomföra. Vi har en god anda och hög arbetsmoral och vi är inte rädda för att ta i. Det gäller allt, inte bara kultur som jag själv sysslar med.

Det sämsta med Österbotten

Österbotten är knappast felfritt, så vi måste också fråga om det värsta med landskapet. Där behöver Axel inte tänka länge.

- Det finns ett ordspråk som lyder ”var och en med sitt”. Sist och slutligen är det inte så. Alla är ganska intresserade av vad andra håller på med, och är ganska snabba att döma.

Axel berättar att alla har koll på alla, och om en okänd bil kör förbi fönstret ska man vara bekymrad.

- Det är ganska kul också, men ibland slår det över, säger han.

Den så kallade finngränsen

Många finskspråkiga är rädda för att åka till Österbotten eftersom de tror att alla bara pratar svenska där. Det där beror förstås på var i Österbotten man rör sig. Vasa är till exempel en väldigt tvåspråkig stad, medan Axels hemkommun Vörå är mer ensidigt svensk.

- Där pratar man om finngränsen, som är gränsen till Lillkyro. Man far inte över om man inte måste, säger Axel

Axel berättar att utbytet mellan kommunerna ligger på noll. Trots goda chanser till utbyte mellan till exempel finsk- och svenskspråkiga skolor, har de två språkgrupperna aldrig befattat sig med varandra.

- Jag har inte varit där heller. Det är sorgligt att det är på det viset.

De svenskspråkiga hyser ändå inget agg mot finskspråkiga. Det är bara själva kommunikationen som kan te sig lite bristfällig.

- När det väl irrar in någon finskspråkig på svenskt territorium blir de nog väl emottagna. Folk kanske är lite försiktiga, men de gör så gott de kan.

KAJ på finska

De österbottniska tidningarna Vasabladet och Pohjalainen gjorde något historiskt inför evenemanget. De gjorde nämligen en tvåspråkig tidning. I en av artiklarna förklarar en finskspråkig reporter hur man som finskspråkig ska förstå KAJ:s humor.

- Jag läste den och den var bra. Jag förstod kanske hälften, säger Axel.

Axels eget tips till de finskspråkiga är att sätta sig in i humorn och gräva lite djupare. KAJ:s show Pjäs eller pjas har också visats på Yle Arenan, och då översattes den till finska. Det kan låta lite konstigt att översätta humor, men Axel tycker att det blev riktigt bra, och responsen från finskt håll har också varit bra.

- Vi har musiken till vår fördel för den kan man ta till sig fast man inte förstår. Den är en inkörsport till tyngre grejer, säger Axel.

Svårt att frångå dialekten

KAJ spelar i dag i Esplanadparken och vi gissar på att största delen av publiken är finskspråkiga. KAJ har ändå inga planer på att göra en finskspråkig show.

- Vi är inte tillräckligt bra på språket. Vår grej är ju också att vi gör saker på dialekt, så det är svårt att frångå. Det skulle kanske bli lite konstigt, säger Axel.

Som tur är har de ändå Hupparipäivä. KAJ:s egen version av klassisk finsk hiphop.



KAJ spelar på Esplanadens scen klockan 15.30 i dag (12.6). Klockan 17.30 blir det allsång på Senatstorget med fler österbottniska artister.