Hoppa till huvudinnehåll

En mur av stenar och en arbetsyta i betong

Färdig matlagningsmur
Färdig matlagningsmur Bild: Yle/Carina Ahlskog matlagningsmur,ram 500,stenarbete,stenmur,strömsö,verkstad

Att plocka och rada stenar till en stenmur är ett tillfredsställande arbete. Muren växer långsamt fram och resultat av arbetet syns tydligt och känns bestående.

Stenmurar eller stengärdsgårdar, som de kallas, hade från början en dubbelfunktion, dels skulle åkermark brytas och stenarna skulle plockas bort ur åkern och dels blev stenmurarna gärden för boskap. Det är någonting fint med stenmurar och många gamla murar finns fortfarande kvar i landskapet.

Att göra en egen stenmur:

  • Det är viktigt att ha en bra och stabil grund, stenmuren blir tung.
  • Rada stora stenar i botten och längs sidorna för att få en bra bas.
  • Rada sidorna på muren raka och fina. Ett bra tips är att rada in större stenar mellan varven som sträcker sig långt in i muren och binder ihop.
  • Fyll muren med sten.

Betongytan:

  • Jämna till murens övre del med sand och grus för att inte betongen skall rinna in i muren.
  • Gör en gjutform av t.ex. kryssfaner.
  • Forma en polyuretanskiva så att den ligger tätt mot stenarna på insidan av fanerformen.
  • Blöt upp sand och täta ytterligare kanterna med den.
  • Armera med t.ex. 6 mm armeringsjärn.
  • Blanda betong och häll i formen. Jag använde grövre betong i bottnen och för att få en jämn yta använde jag finare betong till sist.
  • Låt torka några dagar. Ta bort formen och slipa av kanterna.




Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Nyvattnade jordgubbsplantor

    Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • bygga en gärsgård

    Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Vindsocka med mönster av mjölbatik.

    Batikmönstrade vindsockor

    Batikmönster med mjöl och vatten.

    Batikvågen har slagit över oss det senaste året och nu är det dags att skapa i mjöl och vatten.

  • Hemlagad yoghurt rinner av i sil med silduk.

    Hemgjord yoghurt

    Bra utdelning efter en arbetsinsats på tre minuter.

    Otroligt lätt i konsistensen är den hemgjorda yoghurten. Det tar två dygn för yoghurten att bli färdig men din arbetsinsats är bara 3 minuter. Ganska bra utdelning på kort tid alltså.

  • Jordbrukare Christer Finne vid åkern i Solf.

    Grönsaksodlaren får jobba hårt för att hinna ikapp

    Tjälen sitter ställvis kvar i marken.

    Visst är våren sen jämfört med de senaste åren, men den är inte exceptionellt sen. Det säger jordbrukare Christer Finne i Solf, som kommer ihåg långt sämre säsongstarter. Men det är ändå intensivt arbete på åkern som gäller framöver för att hinna ikapp.

  • två personer rullar ett traktordäck

    Lådodla i däck

    Odla i däck

    Småskaligt, lätthanterligt, lättplacerat och passar vem och var som helst - så kan man beskriva lådodling. Lådodling är trendigt just nu. Ibland kallas den cityodling eller boxodling - vi valde att odla i däck.

  • omogna jordgubbar

    Odla bär i tunnor

    Nordiska bär är lättodlade och sprängfyllda med vitaminer.

    Vi har en ovärderlig skatt i våra bär, både odlade och vilda. De är formligen sprängfyllda med nyttiga vitaminer och antioxidanter, de är lättodlade och anpassade för vårt klimat.

  • fästing på ett finger

    Fästingbett kan ge köttallergi

    Fästingar överför kolhydrat som ger antikroppar mot kött.

    Svenska forskare har hittat ett samband mellan fästingbett och köttallergi. Antalet köttallergiker har ökat i Sverige under de senaste åren.

  • fästing på ett finger

    Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid