Hoppa till huvudinnehåll

En mur av stenar och en arbetsyta i betong

Färdig matlagningsmur
Färdig matlagningsmur Bild: Yle/Carina Ahlskog matlagningsmur

Att plocka och rada stenar till en stenmur är ett tillfredsställande arbete. Muren växer långsamt fram och resultat av arbetet syns tydligt och känns bestående.

Stenmurar eller stengärdsgårdar, som de kallas, hade från början en dubbelfunktion, dels skulle åkermark brytas och stenarna skulle plockas bort ur åkern och dels blev stenmurarna gärden för boskap. Det är någonting fint med stenmurar och många gamla murar finns fortfarande kvar i landskapet.

Att göra en egen stenmur:

  • Det är viktigt att ha en bra och stabil grund, stenmuren blir tung.
  • Rada stora stenar i botten och längs sidorna för att få en bra bas.
  • Rada sidorna på muren raka och fina. Ett bra tips är att rada in större stenar mellan varven som sträcker sig långt in i muren och binder ihop.
  • Fyll muren med sten.

Betongytan:

  • Jämna till murens övre del med sand och grus för att inte betongen skall rinna in i muren.
  • Gör en gjutform av t.ex. kryssfaner.
  • Forma en polyuretanskiva så att den ligger tätt mot stenarna på insidan av fanerformen.
  • Blöt upp sand och täta ytterligare kanterna med den.
  • Armera med t.ex. 6 mm armeringsjärn.
  • Blanda betong och häll i formen. Jag använde grövre betong i bottnen och för att få en jämn yta använde jag finare betong till sist.
  • Låt torka några dagar. Ta bort formen och slipa av kanterna.




Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö