Hoppa till huvudinnehåll

En mur av stenar och en arbetsyta i betong

Färdig matlagningsmur
Färdig matlagningsmur Bild: Yle/Carina Ahlskog matlagningsmur,ram 500,stenarbete,stenmur,strömsö,verkstad

Att plocka och rada stenar till en stenmur är ett tillfredsställande arbete. Muren växer långsamt fram och resultat av arbetet syns tydligt och känns bestående.

Stenmurar eller stengärdsgårdar, som de kallas, hade från början en dubbelfunktion, dels skulle åkermark brytas och stenarna skulle plockas bort ur åkern och dels blev stenmurarna gärden för boskap. Det är någonting fint med stenmurar och många gamla murar finns fortfarande kvar i landskapet.

Att göra en egen stenmur:

  • Det är viktigt att ha en bra och stabil grund, stenmuren blir tung.
  • Rada stora stenar i botten och längs sidorna för att få en bra bas.
  • Rada sidorna på muren raka och fina. Ett bra tips är att rada in större stenar mellan varven som sträcker sig långt in i muren och binder ihop.
  • Fyll muren med sten.

Betongytan:

  • Jämna till murens övre del med sand och grus för att inte betongen skall rinna in i muren.
  • Gör en gjutform av t.ex. kryssfaner.
  • Forma en polyuretanskiva så att den ligger tätt mot stenarna på insidan av fanerformen.
  • Blöt upp sand och täta ytterligare kanterna med den.
  • Armera med t.ex. 6 mm armeringsjärn.
  • Blanda betong och häll i formen. Jag använde grövre betong i bottnen och för att få en jämn yta använde jag finare betong till sist.
  • Låt torka några dagar. Ta bort formen och slipa av kanterna.




  • Hand med vigselring.

    Åbomagistraten nobbar vigselbokning online - praktisk orsak bakom beslutet

    Yle Åboland tog reda på varför.

    På en del orter kan den som planerar sommarbröllop enkelt slå upp magistratens bokningskalender på webben och boka en vigsel. Det kan man göra till exempel i Björneborg och Raumo, men i Åbo är den tjänsten inte tillgänglig. Yle Åboland tog reda på varför.

  • På holmen på bilden satt skarvarna när Monica Sirén-Aura kom till sommarstugan. Det finns byggnader på holmen men enligt Sirén-Aura är den obebodd.

    "Finns knappt någon skarv att skrämma"

    Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

    Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Inne i Urbcultbastun

    Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

    Evenemanget ska skapa god stämning.

    I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

  • Valutaväxlingskontor i Hong Kong.

    Matfusket ökar med globaliseringen

    "En större världsmarknad lockar till matfusk".

    Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Men det är du som drabbas när falsk olivolja, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på din tallrik eller i matkassen. Hur kan matfusket tyglas?

  • Viivi firas med krans runt nacken.

    Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

    Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

    Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

  • Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.

    Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

    Pensalabördiga Mattias Åhman är Årets Kock i Finland.

    Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid