Hoppa till huvudinnehåll

Jeanskjol och väska av ett par gamla jeans

Många klipper benen av jeansen till sommaren för att få gå i jeansshorts och bara ben i värmen. Här är ett tips på vad du kan göra med tyget som blir över.

Återanvänd byxbenen och sy en väska av dem. Shortsen går lätt att göra om till en kjol med den här beskrivningen.

Slutresultatet är förstås beroende av hurudana jeans man utgår ifrån. Kjolens utformning kan varieras i det oändliga - vill man ha en vidare kjol syr man i fler kilar och vill man ha en snäv pennkjol så syr man ihop benen istället för att lägga in en kil.

Längden kan man förstås också variera. Man kan använda flera par jeans och sy en lång kjol eller göra olika sorters volanger. Kombinera gärna med andra material och sy på fransar, spetsar eller andra tyger.

Likaså kan man variera väskans storlek beroende på hur vida jeansen varit. Vill du ha en större väska är det bara att sy ihop flera byxben.

Till väskorna har jag återanvänt läderbälten som jag köpt på loppis och klippt till i passlig längd.

Här kommer beskrivning på hur du gör de enklaste modellerna av både väska och kjol, som på bilden ovan.

Du behöver:

 • Ett par gamla jeans
 • Ett gammalt bälte
 • Symaskin
 • Sax
Jeans
Jeans Bild: Yle/Lee Esselström jeanskjol

Så här görs kjolen

 1. Klipp av benen på byxorna till önskad längd, t ex strax ovanför knäet.
 2. Klipp upp grensömmen och klipp bort sömmarna där.
 3. Klipp upp ena sidsömmen på det ena bortklippta benet. Korta av till lämplig längd så att den passar som utfyllnad mellan benen på shortsdelen.
 4. Lägg den extra tygbiten i mitten mellan benen, låt den gå under de uppklippta kanterna och nåla fast.
 5. Sy fast med sicksack längs kanterna (använd en tråd som är så nära jeanstyget som möjligt).
 6. Klipp bort extra tyg från insidan och jämna till nedre kanten.
 7. Gör en likadan utfyllnadskil på baksidan.
 8. Prova kjolen. Behövs mer vidd kan du klippa upp i sidorna och lägga i fler kilar. Kontrollera kjolens längd och skarva i tyg om du vill ha den längre eller klipp av den om du vill ha den kortare.
 9. Avsluta med den fåll du vill ha. Här har jag använt den näst enklaste varianten och sicksackat längs kanten. Du kan också lämna den rå så att den fransas precis som på ett par jeansshorts eller så kantar du på annat sätt.
jeansväskor
jeansväskor Bild: Yle/Lee Esselström jeanskjol

Så här görs väskan
 1. Klipp till önskad längd av det extra benet som ännu inte använts. Nedre benfållen sparas så att den blir öppningen på väskan. Längden anpassas efter byxbenets bredd. Prova rulla ner övre kanten några varv och räkna med 3-5 cm för botten och så ser du hur stor "mittendelen" ska vara. På de ljusa smala jeansen klippte jag av vid ca 25 cm.Det blir en liten väska passlig som handväska eller bältesväska.
 2. Klipp till en remsa av någon annan spillbit. Remsan bör vara 4 cm bred men längden varierar beroende på hur breda hylsor du vill ha (kontrollera brädden med bältet du vill använda). Klipp gärna minst 4 x 12 cm.
 3. Vik nu in långsidorna på remsan jämnt mot mitten från båda sidorna och sedan en gång på mitten.
 4. Sy en söm längs kanten så att vikningen hålls ihop.
 5. Sy en söm längs kanten på den andra sidan för att det ska se snyggt ut.
 6. Mät på byxbenet hur stora hylsor du vill ha (kontrollera med bältet du tänker använda så att det passar) och klipp till två stycken i passlig längd.
 7. Nåla fast hylsorna där du vill ha dem. På den lilla väskan satte jag dem ca 7cm från byxbenets klippta kant.
 8. Sicksacka fast hylsorna i vardera kortsidan. En på vardera sida av byxbensbiten.
 9. Sväng till avigan.
 10. Sy nu fast botten på väskan (den klippta kanten) Först med raksöm och sedan med sicksack.
 11. Vik bottensömmen mot sidsömmen så att du kan nåla av hörnen. Eftersom jeans ofta har mer tyg på framsidan än baksidan så kommer inte båda sömmarna att komma exakt mot varandra men forma en snygg boten på det här viset och nåla av båda hörnen.
 12. Beroende på hur stort ben du startat med kan du bestämma botten på din väska men från toppen av hörnet ca 2-4 cm är bra. Sy av med raksöm där du nålat att du vill ha sömmen. Sy båda hörnen likadant.
 13. Sväng till rätan. Trä i bältet du vill använda och vira ner öppningen några varv och klipp av bältet på passligt ställe. Tänk på att du enkelt kan förstora väskan genom att inte rulla ner så många varv så lämna gärna lite längd på bältet så att du kan variera väskans storlek enligt behov. Gör nya hål i bältet om det behövs.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.