Hoppa till huvudinnehåll

Jobba i Chile? Lär dig spanska!

För den som är intresserad av att studera eller arbeta i Sydamerika kan Chile vara ett bra alternativ.
För den som är intresserad av att studera eller arbeta i Sydamerika kan Chile vara ett bra alternativ. För den som är intresserad av att studera eller arbeta i Sydamerika kan Chile vara ett bra alternativ. Bild: Yle mitt nya land

Mitt nya land-korrespondenten Katarina Jansson bloggar om att jobba och studera i Chile.

Att åka utomlands för studier, praktik eller arbete blir allt vanligare och lättare att genomföra. Organisationer och universitet erbjuder olika alternativ att resa världen över för att få mer erfarenhet. För den som är intresserad av att studera eller arbeta i Sydamerika kan Chile vara ett bra alternativ.

Åbo Akademi har till exempel ett bilateralt avtal med två universitet i Chile, ett i Santiago och ett i Talca, som ligger ca 250 km söder om huvudstaden. För att få en utbytesplats behöver man ha ett intyg på en viss nivå av kunskap i spanska, eftersom majoriteten av studierna går på det inhemska språket. Kolla upp med din egen högskola eller ditt universitet om det finns avtal som möjliggör ett utbyte i Chile, annars kan du prova med att själv kontakta ett chilenskt universitet.

Katarinas faktaruta

- Chile är ett av de mest utvecklade länderna i Sydamerika och har en stadig ekonomisk tillväxt.

- Endast cirka åtta procent av befolkningen i Chile pratar flytande engelska.

- Enligt Finlands ambassad i Chile finns det 200 finländare bosatta i landet, främst på grund av arbete eller giftermål.

- Det finns omkring 15 finska företag i Chile, flest i Santiago med omnejd.

- Studieåret börjar normalt i mars och slutar i december, något att ta i beaktande för den som vill studera här.

- Chile genomgår en skolreform och har bland annat Finlands skolsystem som en förebild.

- Finland har överlag ett gott rykte, förutsatt att man vet var vårt land ligger.

Bland annat Cimo ordnar arbetspraktiker världen över, också i Chile. Ifall man vill söka jobb på egen hand lär det vara enklast när man är i landet. Även om engelska undervisas i skolorna är det inte alla som pratar språket, lektioner i engelska är därför eftertraktade såväl för barn som för businessmän, vilket utgör en ypperlig möjlighet för utlänningar med god förmåga i engelska.

För att få tillstånd att arbeta eller studera i Chile behöver man ett visum. Som turist får man vistas i landet upp till 90 dagar utan visum, men under den tiden har man inte rätt till arbete eller studier. När man kommer in i landet med visum är det av yttersta vikt att registrera sig hos polisen, PDI, inom 30 dagar efter ankomst. Där får man anvisningar för att ansöka om ett så kallat RUT-nummer, motsvarande personsignum, och identitetskort. Vikten av att registrera sig underströk den finska damen på Finlands ambassad flera gånger, eftersom man annars kan få problem med att komma ut ur landet och måste då betala böter.

Befinner man sig i Santiago finns det gott om andra expats från andra länder. Det är lätt att få kontakt med andra i liknande situationer via grupper på Facebook eller på webbsidor såsom Couchsurfing och Internations. Här kan man hitta en hel del nyttig information, praktiska tips, få nys om evenemang och eventuellt hitta nya vänner.

Mina tre bästa tips till den som stannar i Chile en längre tid, oavsett orsak, är för det första att lära sig spanska så fort som möjligt. Gå en kurs, öva på appen Duolingo som går att ladda ner gratis, läs en bok och våga prata, prata, prata. Mitt andra tips är att lära känna den lokala befolkningen. Att få träffa andra engelsktalande eller rent av finländska eller svenska expats är skönt då man kan utbyta erfarenheter och kulturkrockar, men ta vara på tillfället att få lära känna Chile genom chilenarna själva. De blir dina bästa guider!

Det sista tipset är att slappna av och ha tålamod. Saker går inte alltid som på räls och attityderna är ofta mer avslappnade, vilket jag har lärt mig att uppskatta. Prova på att köa hos polisen några timmar eller att sitta fast i trafikstockning, det botar dåligt tålamod.

För den som är sugen på att prova sina vingar och arbeta, studera, göra volontärarbete eller bara resa utomlands rekommenderar jag det mycket varmt. Oavsett om du väljer Chile eller inte, åk någonstans! Det blir en upplevelse som utvecklar dig och vidgar dina vyer.

Text: Katarina Jansson