Hoppa till huvudinnehåll

Läkaren ska ha tid för den äldre

Gamla händer
Vid polikliniken ska läkaren ta sig tid att se till patientens helhetsbehov. Gamla händer Bild: Yle/ Alexandra Karlsson gamla händer

Vid den nya geriatriska polikliniken i Pargas ska läkaren ha tid att lyssna på den äldre. Mottagningen öppnade i januari och enligt vårdpersonalen är behovet stort.

I Pargas öppnade i januari en geriatrisk poliklinik vid hälsovårdscentralen. Verksamheten är knuten till Malmkulla bäddavdelning och utrymmena ligger vägg i vägg med tandvårdscentralen.

Tid att se till helheten

Den nya mottagningen riktar sig till äldre personer som har ett vårdbehov som kräver mer tid än vad vårdpersonalen hinner med vid en traditionell läkarmottagning. Målet är att den äldre ska få hjälp med hela sin sjukdomsbild, allt från syn och hörsel till hur situationen ser ut hemma.

Läkaren Emad Afrasiabi och sjukskötaren Christin Eriksson sköter verksamheten vid sidan av sina arbetsuppgifter vid hälsostationens läkarmottagning och Malmkulla bäddavdelning. Till teamet på polikliniken hör också närvårdare Ann-May Engström som gör minnestest. Vid behov kan patienterna också få träffa både fysioterapeut och ergoterapeut.

Christin Eriksson och Emad Afrasiabi
Christin Eriksson och Emad Afrasiabi. Christin Eriksson och Emad Afrasiabi Bild: Yle/Johanna Ventus christin eriksson

Enligt Eriksson har verksamheten kommit bra igång.

- Den feedback vi har fått är att miljön är lugn och att läkaren lyssnar så det känns bra.

Hon får medhåll av Afrasiabi.

- Det har fungerat bra och motsvarar det behov patienterna har. I framtiden kommer säkert behovet av den här vårdformen att öka.

Startat småskaligt

Man har startat småskaligt och har tills vidare öppet en dag i veckan på torsdagar. Patienterna kommer in till polikliniken på förslag av vårdpersonalen inom äldreomsorgen eller via läkarmottagningens personal som bedömer behovet från fall till fall. Även om man ännu är i startgroparna konstaterar Eriksson att det finns ett behov.

- Absolut. Det har länge funnits en önskan om en sådan här mottagning. Där läkaren har tid att sätta sig in i större helheter än till exempel ett sjukt knä.

- Det handlar om mer tid och mer uppmärksamhet och att vi tänker mångsidigare. Att vi inte bara ser till sjukdomar utan också ser till den sociala biten som hur den äldre har det hemma.

Geriatrisk poliklinik pargas
Polikliniken ligger vägg i vägg med tandcentralen i Pargas. Geriatrisk poliklinik pargas Bild: Yle/Johanna Ventus geriatrisk poliklinik pargas

Under våren har drygt 60 personer besökt mottagningen. Verksamheten är i dag knuten till Malmkulla men målet är att också skärgårdsbor i framtiden ska kunna besöka polikliniken i samband med intervallvård på Malmkulla. Det kan också bli aktuellt att komma in några dygn till Malmkulla för att till exempel justera medicinering.

”Utmärkt att satsa på de äldre”

På plats i väntrummet den här dagen sitter Gretel Österlund och Rea Lindholm. Det är första gången de besöker mottagningen så de kan ännu inte kommentera vad de tycker om vården. Däremot tycker båda att det är en bra satsning av Pargas stad.

Rea Lindholm
Rea Lindholm tycker det är bra att staden satsar på sina äldre invånare. Rea Lindholm Bild: Yle/Johanna Ventus rea lindholm

- Det var lite brant att ta sig upp hit med cykel men jag kom ju fram. Och visst är det bra att vi äldre blir omskötta, säger Lindholm.

- Jag tycker det är alldeles utmärkt. Jag kan ju bara tala för min egen del men jag tycker det verkar bra, säger Österlund.

Behovet växer

Mottagningen är ett sätt för Pargas att möta framtida utmaningar då de äldre i staden blir allt fler. Men det här är inte något som är unikt för Pargas konstaterar läkaren Emad Afrasiabi.

- Det här är aktuellt i hela landet. Det finns etablerade polikliniker bland annat i Helsingfors och Björneborg. Vi har nu börjat i liten skala men jag tror det i framtiden finns behov av att utveckla verksamheten i större skala.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland