Hoppa till huvudinnehåll

Skogshuggare har ingen karriär på Island

Mitt nya land - Island
Islänningarna jobbar hårt och festar hårt, skriver Christoffer. Mitt nya land - Island Bild: Yle mitt nya land

Mitt nya land-korrespondenten Christoffer Westerlund bloggar om att jobba och studera i Island.

Eftersom Island liksom Finland är ett nordiskt land så är det väldigt lätt att som finländare bosätta sig, studera eller arbeta på Island. På politisk nivå samarbetar de nordiska länderna via Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet, vilket innebär att inga separata tillstånd eller ansökningar behövs, utan i princip är det bara att köpa sin biljett och åka över för att jobba/ studera. För att öppna bankkonto och dylikt underlättar det om man skaffar sig ett isländskt personnummer, dvs kennitala.

Studier och jobb på Island

- Det finns sju universitet på Island, tre privata och fyra kommunala.
- Det största är University of Iceland med drygt 15000 studerande.
- 5 % av universitetsstuderanden är utländska.
- En rejäl handskakning är det bästa sättet att presentera sig professionellt.
- De flesta isländska företag är icke-hierarkiska, vilket innebär att herrskapet ofta minglar och umgås med tjänstefolket. Dock är arbetsplatsen ett ställe där man klär sig mer formellt.
- Thetta reddast är isländska för “Hakuna Matata”, dvs att allting ordnar sig till slut. Denna attityd kan verka lite slapp och oprofessionell men bottnar sig i en vilja att inte oroa sig.
- Om du är exotisk dansare så ska du tänka om, strippklubbar är förbjudna på Island.
- Ej heller finns det plats för skogshuggare, eftersom nästan all skog redan är nedhuggen.
- Isländska män jobbar i medeltal tio timmar mer i veckan än kvinnor.

Isländska universitet är populära runt om i världen dels på grund av deras relativt exotiska studieämnen (återvinnbar/ hållbar energi samt fiske/ marinbiologi) och dels för att många studieprogram går helt på engelska. Andra populära studieämnen är ekonomi, ledarskap, biokemi, miljörätt samt givetvis fornnordisk religion och historia. Att studera på ett kommunalt universitet är gratis, men de tar en registreringsavgift på ca 400€/ år.

På Island kallas institutioner för högre utbildning (efter gymnasiet) för Universitet/ Högskola (Háskóli), det är alltså egentligen ingen skillnad på vad vi i Finland kallar yrkesskola, yrkeshögskola och högskola (med några få undantag). Runt 16 % av islänningarna söker sig utomlands för att fullborda sina studier, främst postgraduala, mest inom ämnen som de lokala universiteten inte erbjuder.

Om man söker sig till turismbranschen (eller turisthaken på huvudgatan Laugavegur i Reykjavik) finns det massor med jobb och man klarar sig på enbart engelska. Visserligen kan nästan alla, iallafall i huvudstaden, engelska, men det hör till att man ska kunna isländska för att få jobb. Inom mediavärlden kan man klara sig bra med engelska, men det varierar från företag till företag. Överraskande många pratar antingen svenska, danska eller tyska, så pass bra att man kan föra generella diskussioner, men räkna inte med att klara dig på de språken i arbetslivet.

Islänningarna jobbar hårt och festar hårt, så var beredd på långa arbetsdagar /-veckor och ännu längre after work-fester om du ska hänga med i svängarna. De påminner i sitt sätt mycket om finländare; lite hårda och sträva på ytan men väldigt trevliga och hjälpsamma i botten. Den isländska humorn är ganska grov, de tycker mycket om att skämta och på så sätt kan vissa uppfattas som arroganta eller till och med ohövliga.

Text: Christoffer Westerlund