Hoppa till huvudinnehåll

Sommaren kommer med faror för hunden

Hunden Rolle vakar över gamla arbetarbastun i Dalsbruk
Hunden Rolle vakar över gamla arbetarbastun i Dalsbruk Bild: Yle/Oskar Koivumäki en svensk sommar i finland

I takt med att temperaturerna ökar, uppkommer också fler hot mot husdjurens välmående. Finska Kennelklubben varnar för både ormar, fästingar, getingar och alger ute i sommarvärmen.

Kennelklubben påminner alla hundägare om vilka faror som kan lura bakom hörnet under sommarmånaderna. Framför allt är det viktigt att se till att ens hund får i sig tillräckligt mycket vätska när väderprognoserna utlovar varmt väder.

Om man åker bil rekommenderar Kennelklubben pauser. För att undvika värmeslag får en hund aldrig lämnas ensam inne i en varm bil. Att lämna bilfönstren öppna hindrar inte att bilen blir för het och också i skuggan kan innetemperaturen snabbt stiga.

Algblomning på södra sidan utanför Rosala
Hundar ska inte dricka vatten med blågröna alger. Algblomning på södra sidan utanför Rosala Bild: Viveka Rabehl fixaskärgården

Undvik vatten med alger

Under högsommaren kan det förekomma rikligt med giftiga alger både vid kusten och i insjöarna. Hundar ska varken dricka av eller bada i vatten som innehåller blågröna alger.

Om en hund ändå smiter i vattnet ska pälsen tvättas och sköljas för att förhindra irriterad hud. Hundar som utsatts för blågröna alger kan uppvisa symptom som kräkningar, diarré, kraftiga darrningar eller försvagad koordination. Om en hund dricker vatten med blågröna alger kan det i värsta fall leda till döden.

Ge inte kortison mot ormbett

I gräset kan fästingar lätt bita sig fast på hundarna. Därför är det bra att regelbundet undersöka sin hunds päls och använda förebyggande medicin mot fästingar.

Det gäller också att se upp med ormar. Finska Kennelklubben rekommenderar att man inte ger tabletter med kortison i mot ormbett. Kortisonet kan i kombination med ormgiftet orsaka till exempel njurskador.

Om hunden uppvisar kraftiga symptom eller får allergiska reaktioner är det bäst att föra sin hund till en veterinär.

Läs också