Hoppa till huvudinnehåll

Surfplattor testas av äldre i Sibbo

En man spelar på en pekdator vid en mässa i Berlin i april 2014.
(Arkivbild) En man spelar på en pekdator vid en mässa i Berlin i april 2014. Bild: EPA/DANIEL NAUPOLD surfplatta

Sibbo kommun deltar i ett utvecklingsprojekt där äldre personer får kontakt med människor och tjänster med hjälp av en lättanvänd surfplatta och med hjälp av bildsamtal.

Tanken med tjänsten är att öka kontakten mellan äldre personer och deras anhöriga och också mellan de äldre överlag. Med hjälp av apparaten kan användaren hemifrån också delta i gymnastik och andra tjänster som intresserar.

- Vi började utveckla tjänsten hösten 2010 för min mormor, som har väldigt svårt med allt tekniskt. Behovet att prata med vänner och släktingar blir ännu viktigare efter det att det inte längre finns någon hemma som man kan dela glädje och sorg med.

Att kommunicera med andra påverkar både det psykiska och det fysiska välbefinnandet och bidrar till att upprätthålla funktionsförmågan, säger Matti Kari som grundat bolaget Pieni Piiri Oy.

Fyra äldre testar

I Sibbo provas nu surfplattorna av fyra äldre invånare. De kan kontakta sina vänner och sina familjemedlemmar med hjälp av bildsamtal. Dessutom kan de delta i en virtuell kaffestuga där också nya kontakter kan skapas.

- Kaffestugan har visat sig vara en veklig succé. Mer än en tredjedel av användarna deltar i diskussionerna dagligen och i praktiken deltar alla minst en gång i veckam, säger Mikko Järvinen, verkställande direktör på Pieni piiri Oy.

Enligt Järvinen lämpar sig tjänsten särskilt för äldre personer som har svårt att ta sig ut ur sina hem. Tjänsten används också av många anhöriga och närståendevårdare som bor på en annan ort än sina föräldrar.

Testa i Nickby

Tanken med projektet Hemvårdens nya stödtjänster är att - som stöd för kommunens äldrevård - utveckla en ny, förebyggande tjänst som hjälper att lindra äldre personers ensamhet. Målet är också att utveckla nya samarbetsmodeller mellan kommunens social- och hälsovårdstjänster och teknologiföretagen.

Förutom Sibbo kommun deltar städerna Fredrikshamn och Jyväskylä samt Kyrkslätt kommun i projektet.

Man kan pröva tjänsten vid presentationspunkten i aulan i servicehuset Elsie i Nickby fram till slutet av juni.

  • Bytesbörsen 18 juni

    Allt från trädgårdsmöbler till en perkolator!

    Hjul till mjölkkärra, stuprör, runt köksbord, roddbåt, kanot eller kajak, trädgårdsmöbler i trä, träpallar och ett litet kylskåp efterlyses! Hästgödsel, damcyklar, plantor, skarvsladdar och en perkolator söker nya ägare.

  • Hangö-Hyvingebanan elektrifieras - spadarna i marken 2020

    Dessutom ska kustbanan förbättras för 60 miljoner euro.

    Den nya regeringen satsar på tågtrafiken också i Västnyland. I regeringens förslag till årets andra tilläggsbudget förbinder man sig till att elektrifiera Hangö-Hyvingebanan. Det arbetet skall inledas år 2020.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland