Hoppa till huvudinnehåll

HS: Finländarna motsätter sig längre arbetstid

Bild: Magnus Fröderberg/norden.org arbeta

Nästan varannan finländare uppger att de är emot att arbetsveckan förlängs med två timmar. Det visar en opinionsundersökning som Helsingin Sanomat har låtit göra.

Statsminister Juha Sipiläs (C) regering har föreslagit en minskning av arbetskostnaderna med till och med fem procent. Enligt arbetsgivarna kan målet uppnås om arbetstiden förlängs med hundra timmar per år.

Förslaget om att förlänga arbetsveckan med två timmar stöds av 43 procent av finländarna, enligt Helsingin Sanomats undersökning.

Bland de som är för en förlängd arbetsvecka finnas bland annat ledande tjänstemän, direktörer, företagare och pensionärer. Motsatt åsikt har däremot lägre chefer och anställda.

Ingen större skillnad finns mellan män och kvinnor, men var tionde kunde inte ta ställning till om de var för eller emot en längre arbetsvecka.

Varannan motsätter sig också att utkomstskyddet för arbetslösa ska förkortas. Två femtedelar av de svarande har motsatt åsikt.

I undersökningen deltog drygt tusen finländare under första veckan i juni. Felmarginalen ligger kring tre procentenheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes