Hoppa till huvudinnehåll

Alliansen går om de rödgröna partierna

stefan löfven
De rödgröna partierna backar i väljarstödsmätningarna. På bilden Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven. stefan löfven Bild: EPA/PONTUS LUNDAHL stefan löfven

I Sverige fortsätter de rödgröna att tappa väljarstöd. Allianspartierna har nu större stöd än de rödgröna partierna, visar Sifos väljarbarometer.

I Sifos väljarbarometer, som Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten publicerar, är de fyra borgerliga Allianspartierna för första gången sedan valet i fjol större än de tre rödgröna partierna.

Alliansen, som består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet, får ett stöd på 41,6 procent medan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet stöds av 39,9 procent.

I Sifos barometer är det Miljöpartiet som rasar mest. Partiet går ner från 8,2 procent i väljarstöd till 6,6 procent, vilket även är de sämsta siffrorna för partiet sedan år 2006.

– Det är självklart inga roliga siffror. Men det är långt kvar till valet. Vi har fortfarande vår första egna budget att se fram emot och göra politik utifrån så jag har tilltro till framtiden, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till Svenska Dagbladet.

Socialdemokraternas stöd ökar däremot från 25,9 procent till 27,1 procent.

Sverigedemokraterna får 15,2 procent. Det är en ny toppnotering för partiet hos Sifo.

Läs också