Hoppa till huvudinnehåll

Norskt och finlandssvenskt i Jukola

Kristiansand OK kom först i mål på söndagsmorgonen.
Kristiansand OK först i mål. Mats Dahlén bakom ankaret Daniel Hubmann. Kristiansand OK kom först i mål på söndagsmorgonen. Bild: Lehtikuva kristiansand ok

De två bästa lagen i årets upplaga av Jukolakavlen kommer från Norge. Kristiansand OK med finländaren Mats Dahlén i laget vann före ett till nästan hälften finländskt Halden SK.

Kalevan Rastis tre år långa segersvit i Jukola bröts då laget i år fick nöja sig med en tredje plats. Kalevan Rasti förlorade med över tre och en halv minut till vinnarna.

Kristiansand OK vann Jukolakavlen senast år 2009. Den här gången kom segern med en och en halv minuts marginal till Halden SK.

I vinnarlaget stod den Nagubördige Mats Dahlén för en väldigt stabil insats på den fjärde etappen. Dahlén tog förmodligen vara på sin sista chans att vinna en stor internationell budkavle. Mats, som länge löpte för Pargas IF, därefter för Paimion Rasti, och närmast i några år för Kristiansand, flyttar nu hem till Nagu för att ta hand om fädernegården där.

– Det är väldigt stort. Det är bara VM-medaljer som slår det här och det är det största som jag har upplevt, sa Dahlén till Yle Sporten efter tävlingen.

I segrarlaget löpte Vegard Danielsen, Milos Nykodym, Baptiste Rollier, Mats Dahlén, Hans Gunnar Omdal, Martin Hubmann och Daniel Hubmann.

Halden SK hade tre orienterare från Finland: Nykarlebys orienteringsstjärna Fredric Portin, som gjorde en fantastisk lång nattetapp på den mörka tredje sträckan, den fortfarande så pålitliga Mats Haldin och "natträven" Jarkko Huovila.

Suverän etta på den sjätte och nästsista etappen i alla tiders största Jukola var IFK Lidingös finländska sprintvärldsmästare Mårten Boström. Som helhet var emellertid Louna-Jukola i Pemar en besvikelse för Lidingö. En sextonde plats var utdelningen.

Anmärkningsvärt var också att östnylänningen Johan Bäckman, med rötterna i OK Orient (OK Trian numera) var snabbast av alla på den fjärde etappen. Johans klubb, Malungs OK Skogsmårdarna, var femma i mål.

OK Trian var som väntat bästa FSO-lag. Laget gjorde en fin upphämtning under de tre sista etapperna och kom i mål som 22:a lag. OK Trians lag bestod av Mikael Fabritius, Jani Virta, Topi Penttinen, Mikael Salo, Jörgen Wickholm, Tobias Henriksson och Otto Simosas.

– Det är ett bra resultat. I mitten av tävlingen såg det sämre ut och jag tycker nog att vi ska vara nöjda med insatsen, säger ankaret Otto Simosas till Yle Sporten.

Jukolakavlen, Pemar

1. Kristiansand OK NOR 8.07.27
2. Halden SK NOR + 1.30
3. Kalevan Rasti FIN + 3.39
4. OK Linne SWE + 9.07
5. Malungs OK Skogsm. SWE + 11.17
6. Turun Metsänkävijät FIN + 13.12
7. IFK Moras OK SWE + 15.29
8. Hiidenkiertäjät FIN + 15.31
9. Koovee FIN + 15.43
10. OK Denseln SWE + 16.41

22. OK Trian + 30.20
62. OK Trian 2
88. IF Femman
117. IF Brahe
125. OK Raseborg
129. OK Trian 4
165. OK77 2
169. Pargas IF

Läs också

Nyligen publicerat - Sport