Hoppa till huvudinnehåll

Rekordsnabbt farmbygge i Munsala

Farmen i Munsala.
Farmen i Munsala. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén farmen

I Munsala i Nykarleby byggs som bäst en farm för 30 000 rävar. Och den byggs i rekordfart. Byggstarten skedde den första juni och en månad senare ska de första rävarna flytta in.

Att bygga en modern pälsfarm med 28 stycken 260 meter långa skugghus på ett 11 hektar stort område med plats för 30 000 rävar är inget litet projekt. Att ro i land med detta på en månad, från röjning av skog till färdig farm, är en utmaning som heter duga.

- Jag antar att det blir ett rekord och alla leverantörer och entreprenörer har lovat att leverera i tid, så vi räknar med att lyckas, säger Sten Bertula på FoxCraft Ab som står bakom bygget.

Sten bertula
Sten Bertula Sten bertula Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén farmbygge

För närvarande håller man på med täckdikning och senast på måndag räknar Bertula med att man börjar bygga skugghus.

Nytt koncept

Farmen blir ett "foxhotel", ett helt nytt koncept som innebär att skugghusen fylls med rävar från omkring 10 olika farmer. När farmarnas rävvalpar är avvanda kan de flyttas till rävhotellet för uppfödning. Sten Bertula säger att branschen plöjt ner mellan 300 och 400 miljoner euro för att möta nya burkrav och bestämmelser. Nu behöver farmarna arbetsro och efterfrågan är stor, alla skugghus på rävhotellet kommer att fyllas.

- Det här är ett sätt att ge farmarna tid att ägna sig åt det de kan bäst, avelsarbete, på den egna farmen. Pälsnäringen har vuxit rekordartat och därför fick vi bråttom med byggstarten. Vi har skrivit kontrakt med ungefär 10 farmare, men ännu flera är intresserade, säger Bertula.

Just nu går det mycket bra i branschen men Sten Bertula säger att man får räkna med upp- och nergångar även i framtiden. Genom konceptet "foxhotel" blir de här svackorna mera hanterbara för de enskilda pälsdjursodlarna. Och med hotell-modellen blir etableringskostnaderna mycket lägre för dem som vill bli pälsdjursodlare.

- Farmarna behöver inte göra så stora investeringar. Vi kan göra det effektivt i större skala och på så sätt hålla ner kostnaderna, säger Bertula.

Stärka pälsnäringen

Drygt 20 lokala leverantörer samarbetar i världsrekordförsöket och alla har förbundit sig att leverera i tid. Det finns inget utrymme för förseningar i det här projektet. Sten Bertula ser ljust på pälsnäringens framtid men anser att pälsodlarna borde samarbeta ännu tätare.

- Vi har en stort kunnande inom farmning här i trakten och vi ser gärna att näringen stärks. Vi ser med en viss avundsjuka på till exempel energiklustret i Vasa men vi borde binda oss samman ytterligare och själva skapa ett kluster. Där kan Nykarleby bara centrum, eller är det redan. Men vi borde vara mera tydliga som bransch i Österbotten, säger Bertula.

När farmen är klar ska den drivas på ett modernt sätt för att skapa en kostnads- och tidseffektiv skötsel av djuren. Allmänheten kommer också i framtiden att få ta del av hur vardagen på rävfarmen.


Här kan du följa farmbygget.