Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Paavola: Fotbojan går före segelbåten

Stefan Paavola arbetar för Svenska Yle - Radio Vega Östnyland
Stefan Paavola arbetar för Svenska Yle - Radio Vega Östnyland Bild: Yle/Bettina Aspfors stefan paavola

Nu märker jag det klart och tydligt, lilla Edvin är viktigare för mig än min segelbåt. En stor förändring alltså, skrämmande stor.

Den lilla fotbojan håller mig borta från många trevliga kvällar på puben, seglatser, konserter och jamsessioner.

Men det finns paralleller med båten, om man vill leva ett lätt och fritt liv ska man inte skaffa träbåt. Båten är otroligt tidskrävande och är aldrig färdig. Många beundrar och ger komplimanger, men få står till tjänst när det skulle behövas.

Stefan paavola seglar sin båt Aviva
Båten är fin, men... Stefan paavola seglar sin båt Aviva Bild: Jari Valvisto aviva

Lycka

Men en seglats en vacker sommardag får en att glömma allt och båten är det bästa som finns. Så är det också med lillbisin, förutom att det är vackra sommardagar för det mesta. Ett leende som skuffar de trulsiga kinderna mot öronen får en dålig dag att bli bra.

Lyckoruset i dessa stunder går inte att beskriva. Den lilla fyra månaders palten pratar mycket, men ett språk man inte förstår. Ibland när han ska ta en tupplur kan insomningsfasen inledas med en gosstund.

Edvin lyfter knytnäven
Edvin är finare och kämpar för sitt Edvin lyfter knytnäven Bild: Yle/Stefan Paavola edvin aspfors

Att få och ge

Han svänger sig emot mig och petar på sina fingrar som Oliver Hardy i Helan och Halvan -filmerna. Ögonbrynen tar en position som antyder allvar och rösten är gulligt svag. Det han säger är säkert viktigt.

Det känns som om han försöker dela med sig någonting bra. Jag blir påmind om hur mycket han ger mig tröst, glädje och hopp om någonting bättre. Ibland tror man som förälder att man bara ger och offrar sig, men så är det inte.

Mörka moln

Efter att ha levt hela livet utan egna barn är jag van vid att vara fri. Ibland känner jag att lilla Edvin är en fotboja. Då fantiserar jag hur mitt liv skulle se ut utan honom och hans fina mamma.

Den fantasin kan jag, den har jag ju verkligen levt. Den känns inte det minsta frestande. Hoppas den inte blir frestande framöver heller.

Det ena utesluter inte det andra, kanske Edvin blir förtjust i båten och seglandet. Men jag måste godta att han kanske inte gör det. Måste säkert godta mycket annat också. Han är ju en människa, inte en kopia av två.

Stefan Paavola jobbar som ljudtekniker på Yle Östnyland. Han kommer regelbundet att skriva kolumner om sitt första år som far

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland