Hoppa till huvudinnehåll

Amos Andersons garage får nytt liv

Amos Anderssons garage.
De kännspaka statyerna på garageväggen har flyttats till Söderlångvik från Svenska teatern då den renoverades för närmare hundra år sedan. Amos Anderssons garage. Bild: Yle/Lotta Sundström amos garage

På Söderlångvik gård i Dragsfjärd är man i full färd med att göra om Amos Andersons gamla bilgarage.

Garaget ska få ett nytt liv och inhysa verkstäder av olika slag. Som verkstad ska garaget bli ett utrymme som kan anpassas till många olika aktiviteter för både vuxna och barn, berättar museikoordinator Kerttu Raittila.

Kerttu Raittila.
Kerttu Raittila. Kerttu Raittila. Bild: Yle/Lotta Sundström kerttu raittila

-Redan förra sommaren tänkte jag att det skulle vara roligt att kunna ordna workshops här på Söderlångvik men vi hade inga lämpliga utrymmen.

Garaget som nu läggs i ordning för kreativ verksamhet användes tidigare som förråd. Raittila tycker att det kommer passa bra i sin nya roll.

-Här kan man klotta och hålla på utan att behöva vara så försiktig, säger Raittila som påbörjat målandet av garagets innerväggar tillsammans med bildkonstnär Linda Granfors.

Linda Granfors
Linda Granfors. Linda Granfors Bild: Yle/Lotta Sundström linda granfors

Gott om nyttoväxter i naturen

Granfors kommer att leda en växt- och naturworkshop för hela familjen. Deltagarna får bekanta sig med växter som finns i naturen som omger Söderlångvik. Många av dem är ätbara eller har använts medicinskt.

-Vi ska fundera på vad det finns för mytologiska berättelser om växter och olika sätt att använda växterna, berättar Granfors.

Deltagarna får välja ut växter att jobba med och göra konst av i verkstaden. Enligt Granfors finns det gott om användbara växter i vår omgivning.

Te av rölleka
Många vilda växter kan användas till att brygga te. Te av rölleka Bild: YLE/Strömsö rölleka

-Till exempel röllekan är en växt som går att använda på många olika sätt. Vi har också tänkt att folk ska få smaka på te av de olika växterna i verkstaden.

Fota med hjälp av kaffepaket

I juli kommer Hans G. Hästbacka leda en workshop där deltagarna får lära sig fotografera med en nålhålskamera. Under tre dagar kan deltagare låna nålhålskameror som byggts i kaffepaket för att ta en bild.

Hans G. Hästbacka med en av sina nålhålskameror.
Hans G. Hästbacka med en nålhålskamera. Hans G. Hästbacka med en av sina nålhålskameror. Bild: Yle/Carmela Johansson nålhålskamera

Bilderna framkallas sedan i ett provisoriskt mörkrum. Förutom att deltagarna får med sig en kopia av bilden hem kommer alstren också att visas på en utställning på gården i december.

Favorit i repris

Förra året började Söderlångvik med morgonyoga på altanen. Yogan blev mäkta populär och kommer att ordnas också i år. Hathayogan lämpar sig också för nybörjare, berättar Raittila.

Altanen på Söderlångvik gård.
Morgonyogan äger rum på huvudbyggnadens takterass. Altanen på Söderlångvik gård. Bild: Yle/Lotta Sundström söderlångvik

Förutom verkstäderna och yogan kan besökare bland annat bekanta sig med tre olika utställningar i sommar.

I den lilla röda stugan mitt emot bilgaraget finns Galleri Alma. Utställningen i galleriet, Berättelser om Söderlångvik, firar museets 50-årsjubileum och ger en inblick hurdant livet var på gården på Amos Andersons tid.

Galleri Alma
Galleri Alma. Galleri Alma Bild: Yle/Lotta Sundström galleri alma

Förutom den här historiska utställningen och den bestående utställningen i huvudbyggnaden kan du också se Kaisa Erikssons konst i den gamla ladugårdsbyggnaden.

Eriksson har använt bland annat aska som material för verken till utställningen Vid minnets rand.

Med Amos ögon är sommarens utställning med konstverk ur Amos Andersons samling. Utställningen presenterar främst inhemsk 1900-talskonst men också en del italienska verk.

Fotografera med nålhålskamera på Söderlångviks museum 10.-12. juli.
Workshop med natur- och växttema onsdagar och torsdagar, 1.-16. juli.

Verkstäderna är gratis. Mera information hittar du här.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland