Hoppa till huvudinnehåll

"Det är inte planerat för oss"

Siv Gustafsson i sitt rum.
Siv Gustafssons rum är 13,5 kvadratmeter stort. Siv Gustafsson i sitt rum. Bild: Yle/Sofia Strömgård siv gustafsson

Kårkullas boende i Näse är för trångt och passar inte en rullstolsburen. För Siv Gustafsson tog det länge innan hon började trivas i sitt 13,5 kvadratmeter stora rum.

Siv Gustafsson bor i ett rum som är 13,5 kvadratmeter stort. I hennes rum ryms delar av en bokhylla och ett bord. Sängen tar upp största delen av rummet. Gustafsson har bott i Näse i tre år, före det bodde hon på Jackarbygatan i ett rum som var större, hela 20 kvadratmeter.

– Först när jag kom hit så trivdes jag inte alls, och det tog länge innan jag började trivas bättre.

Gustafsson berättar att orsaken till att hon inte trivdes var att hon var van vid ett mycket större rum.

Det är besvärligt att manövrera rullstolen i det lilla rummet, och det händer att rullstolen tar i om Gustafsson inte måttar rätt. Toaletten är också ett problem och Gustafsson behöver alltid hjälp av en vårdare.

Men sängen irriterar Gustafsson mest eftersom den ofta är i vägen. Hon skulle gärna ha den placerad på ett annat vis men det går tyvärr inte. Lyftanordningen som används för att flytta henne över till sängen ryms bara in på ett led i rummet.

Korridoren är trång

De gemensamma utrymmena lämpar sig heller inte för rullstolsburna. När man öppnar två dörrar som finns mittemot varandra i korridoren slår de ihop.

– Två rullstolar kan inte heller möta varandra i korridoren, man måste vänta på att den ena åker först.

Just nu finns det fyra hyresgäster som sitter i rullstol.

Gustafsson skulle gärna hjälpa till med matlagningen men tyvärr är det inte möjligt eftersom köket inte är anpassat för rullstolsburna. Köket är för smalt för att man ska rymmas.

Rummen borde vara större?

Siv Gustafssons bror Kaj Gustafsson säger att det först var tal om att rummen i Näseboendet skulle vara 20 kvadratmeter. Men när huset stod färdigt visade det sig att rummen var betydligt mindre än så. Det finns också dåligt med förvaringsutrymme.

På Jackarbygatan kände sig Siv Gustafsson hemma, både utrymmena och trädgården var större. På Alexandersbågen är det däremot inte lika lätt att njuta av frisk luft.

– Gården är inte planerad för oss, säger Siv Gustafsson.

Problemet är att den är trång och liten, dessutom lutar den. För en rullstolsburen är en lutande backe inte helt optimal.

– På vintern blir det så halt på gården att man inte kan vara ute alls.

Men vårdarna är trevliga och samhörigheten bland de boende är fin, säger Gustafsson.

Kårkulla fick vad de beställde?

A-bostäder i Borgå äger byggnaden i Näse. Fastighetschef Teppo Riski berättar att byggnaden är ett helt vanligt våningshus. Huset är alltså inte byggt för personer som till exempel sitter i rullstol.

- Kårkulla samkommun har själv planerat hur boendet ska se ut och vem som ska bo där. Om utrymmena vore större, hade också hyrorna stigit.

I en artikel i Föreningen de utvecklingsstördas väls tidning Gula pressen säger Kårkullas regionchef Gunilla Backman att det förväntade ARA-stödet uteblev. Finansierings- och utvecklingscentralen ARA kan bevilja startbidrag för specialboende. Men då måste byggnaden uppfylla ARAS krav. Enligt Teppo Riski har ett bidrag från ARA inte varit aktuellt eftersom boendet i Näse inte räknas som ett specialboende utan är ett vanligt våningshus.

"Den som vill kan flytta"

Regionchef Gunilla Backman säger att de flesta som bor i Näse är nöjda med utrymmena.

– Det som jag också har sagt tidigare är att den som tycker att här är för trångt kan flytta, i mån av möjlighet försöker vi hitta bättre utrymmen.

Men tyvärr är det så att alla utrymmen inte är så optimala som man skulle önska, konstaterar Backman.

Angående kommentaren från A-bostäder säger Backman att huset är planerat på Kårkulla.

– Det är inte ett vanligt våningshus.

På grund av att planeringsprocessen är lång och räcker flera år kan man inte säga vem som ska flytta in i de nya lägenheterna. Det är alltså svårt att förutse hur många hyresinvånare som rör sig med rullstol eller rullator.

"Ingen miss från Kårkullas sida"

Gunilla Backman motsätter sig påståendet om att byggnaden skulle vara dåligt planerad.

– Det är ingen miss från Kårkullas sida.

Skylt med texten Kårkulla samkommun - en resurs i Svenskfinland
Skylt med texten Kårkulla samkommun - en resurs i Svenskfinland Bild: Yle Kårkulla samkommun,kårkulla

Backman säger att ARA-reglerna styr mycket om hur man får bygga och till vad man får ARA-bidrag. Man måste till exempel anpassa de gemensamma utrymmena enligt ARA:s direktiv.

– Allting är planerat enligt ARA:s direktiv.

Enligt A-bostäder har ARA-bidrag dock ingenting med saken att göra.

 • Bra utgångsläge för Ilkka Herola – eftermiddagens skidmoment kan bli en nagelbitare

  Finländaren går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

  Skidmomentet i nordisk kombination kan ur finländsk synvinkel bjuda på spänning och framgång. Jarl Magnus Riiber är trea efter backmomentet och gäller som klar förhandsfavorit, men bakom honom är det i allra högsta grad öppet. Ilkka Herola, som är en duktig skidåkare, fick till ett bra hopp och går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

 • THL: 236 nya coronafall i Finland

  Flest fall i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

  Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 236 nya coronafall på söndagen. Största delen, 125 fall, har konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

 • Kalabaliken i Washington tystade Kreml – Putin hittar inga ord

  Moskva brukar normalt inte missa en chans att kritisera USA.

  Rysslands president Vladimir Putin har hittills inte kommenterat Trumpanhängarnas stormning av Capitolium i Washington. Tystnaden har överraskat många då Moskva tidigare aldrig har missat en chans att kritisera den amerikanska demokratin.

Läs också