Hoppa till huvudinnehåll

Grekisk statsbankrutt närmar sig

Greklands och EU:s flaggor.
Greklands diskussioner med de internationella lånegivarna om landets ekonomi blir allt svårare. Greklands och EU:s flaggor. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis greeks

De ledande börserna i Asien föll under måndag morgon i oro för grekisk statsbankrutt. Helgens förhandlingar mellan Grekland och de internationella långivarna avslutades utan resultat på söndag.

EU-kommissionen, Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken hade krävt att Grekland under helgen skulle presentera en slutlig plan för nedskärningar och reformer som skulle ge Grekland rätt till det återstående nödlånet på 7,2 miljarder euro.

Det hade gett nationella parlament tid att godkänna överenskommelsen innan euroländernas finansministrar möts i Luxemburg på torsdagen. Då borde eurogruppen fatta beslut om utbetalningen till Grekland.

På söndag kväll avbröts förhandlingarna mellan Grekland och långivarna efter bara 45 minuters samtal. Avståndet mellan parterna beskrevs fortfarande som stort.

Grekland vill inte gå med på långivarnas krav om sänkta pensioner och höjd moms.

"Lösning kan hittas"

- De kom till förhandlingarna med händerna i fickorna, sade en anonym och rasande EU-källa till nyhetsbyrån AFP.

Enligt en grekisk regeringskälla är långivarnas krav "irrationella".

EU-kommissionen tycks ändå inte ännu ha gett upp hoppet.

- Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är fortfarande övertygad om att med starka reformansträngningar på den grekiska sidan och politisk vilja på alla håll, så kan en lösning fortfarande hittas före månadens slut, sade en talesman för kommissionen.

"Inte uteslutet att en komet träffar jorden"

Oron för grekisk statsbankrutt och för "Grexit", att Grekland lämnar euron, ökar dag för dag.

I en intervju för tyska Bild säger Greklands finansminister Yanis Varoufakis att det är uteslutet att Grekland skulle lämna euron. Grexit skulle enligt honom inte vara en rimlig lösning på Greklands skuldkris.

Men vad som helst kan ju hända, menar han ändå.

- Jag kan inte ens utesluta att en komet träffar jorden.

Enligt Varoufakis är en omstrukturering av skulderna det enda alternativet. Han tror att det är möjligt att träffa ett avtal snabbt, men det förutsätter att Tysklands förbundskansler Angela Merkel deltar i samtalen.

Varoufakis upprepar också att åtstramningsprogrammet har misslyckats. Grekland måste få en möjlighet att börja om från ett någolunda rent bord.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes