Hoppa till huvudinnehåll

Pargas får utefilmfestival - filmskapare sökes

Bild: YLE/ Sandra Suominen kampen 2013

Sensommaren bjuder på ett tillskott i Pargas kulturutbud. Nu ska staden få sin alldeles egna utomhusfilmfestival då evenemanget Parkkino arrangeras för första gången i slutet av augusti.

Just nu letas det efter filmskapare som vill delta med sina alster. Fokus ligger på unga, finländska filmskapare och det är främst inhemsk kortfilm och animation som efterlyses.

Men alla genrer beaktas, berättar Ida Ridberg och Oliwer Bäcklund som jobbar med festivalen.

-Vi är också öppna för audiovisuell konst eller till exempel film i kombination med performans eller en konsert. Vi vill inte begränsa oss i det här skedet, säger Ridberg.

Oliwer Bäcklund och Ida Ridberg
Oliwer Bäcklund och Ida Ridberg. Oliwer Bäcklund och Ida Ridberg Bild: Yle/Lotta Sundström oliwer bäcklund

I dag är det många som prövat på att skapa film då tekniken blivit mera tillgänglig. Nätbaserade videotjänster som Youtube, Vimeo med flera är i flitig användning. Bäcklund hoppas på att också unga nybörjare ska skicka in sina bidrag, man behöver inte ha tusentals visningar av sin film på webben för att rymmas med.

-Det är en sak att kunna marknadsföra sin film och en annan sak att kunna skapa den. Vi vill inte att unga skapare ska oroa sig för att de kanske bara har 100 visningar på Youtube, skicka in den bara, hälsar Bäcklund.

Filmduken kommer att finnas i Centralparken i Pargas centrum. Evenemanget är gratis.

Den som känner sig hugad och är intresserad av att bidra med en film ska höra av sig till adressen parkkino@pargas.fi senast den 30 juni. Skicka information om dig, din film och dina kontaktuppgifter, och gärna ett litet utdrag ur filmen, hälsar arrangörerna.

Filmfestivalen Parkkino går av stapeln 26.-28. augusti.