Hoppa till huvudinnehåll

Pargas fick ärva en kulturhistorisk skatt

Gamla brev
Man kan sätta sig in i många brevväxlingar i samlingen från Granvik. Gamla brev Bild: Yle/Emma Strömberg gamla brev

I höstas fick Pargas stad en gammal gård i Granvik som ett danaarv. En hel tidsepok är dokumenterad på gården där ingenting någonsin slängdes bort.

Två bröder, Bengt och Birger Holmström, var de sista som bodde på familjegården i Granvik och de sparade allt. De slängde inte ens gamla tidningar.

Etnolog Marcus Lepola har haft till uppgift att gå igenom allt i huset och besluta vad som ska sparas och sortera och arkivera det.

Marcus Lepola tittar på gamla brev
Marcus Lepola har bland annat gått igenom och sorterat gamla brev från Granviksgården. Marcus Lepola tittar på gamla brev Bild: Yle/Emma Strömberg marcus lepola

- Det var som en arkeologisk utgrävning. Allt fanns kvar och det var bara att börja gräva och rota bland allt bråte, säger Lepola.

Men i och med att allt är sparat bildar det värdefullt arkivmaterial. Leopla har bland annat hittat dagböcker där allt som hänt på gården är noggrant uppräknat, brevsamlingar och gamla fotografier. Allt sparat material gör att man kan få en heltäckande bild av livet på gården och för en etnolog som Lepola är det en skattkammare.

- Det här arbetet är en dröm för en etnolog.

Sommar i Granvik, 1940-tal. Birger (t.h.) och Bengt (t.v.) Holmström tillsammans med släktingar.
Sommar i Granvik, 1940-tal. Birger (t.h.) och Bengt (t.v.) Holmström tillsammans med släktingar. Sommar i Granvik, 1940-tal. Birger (t.h.) och Bengt (t.v.) Holmström tillsammans med släktingar. Bild: Pargas stads arkiv. danaarv

Han betonar att när allt är arkiverat kommer det att vara väldigt bra forskningsunderlag och materialet kan vara intressant ur flera olika infallsvinklar.
Ett gammalt bredspel som heter korståget mot bolsjevismen
Man kan krossa bolsjevismen i ett gammalt brädspel från Granvik. I bakgrunden finns brädspelet "Rintamaretkeily" Ett gammalt bredspel som heter korståget mot bolsjevismen Bild: Yle/Emma Strömberg gammalt bredspel

Lepola berättar att man bland annat kan få en bild av hur det var att leva i det krigstida Finland på basen av det som hittats på gården.

Han nämner att det i en dagboksanteckning står att husbonden for till byn för att sälja mjölk och kom tillbaka med en krigsfånge som skulle arbeta på gården. Många av leksakerna som hittats på gården har också krigstema.

Gårdens trotjänare, drängen och sjömannen August Törndahl.
Gårdens trotjänare, drängen och sjömannen August Törndahl. Gårdens trotjänare, drängen och sjömannen August Törndahl. Bild: Pargas stad. august törndahl

Lenny och Paul Holmström på Granvik Södergård cirka 1936.
Lenny och Paul Holmström på Granvik Södergård cirka 1936. Lenny och Paul Holmström på Granvik Södergård cirka 1936. Bild: Pargas stad. paul holmström

Lepola berättar vidare att han har hittat en massa gamla foton som är tagna på gården. Men han hittade också flera filmrullar som inte hade framkallats och de tog han till en fotobutik i Åbo. Förvånansvärt nog har de gått att framkalla fast rullarna är tiotals år gamla.

Allt material som arkiveras kommer i Pargas Hembygdsmuseums ägo och kan sedan ställas ut på olika utställningar. Det finns också planer på att någon gång göra en helt egen utställning om Granvik.

Ladugården och torpet vid Granvik Mellangård. Fotograferat cirka 1960, framkallad 2015.
Ladugården och torpet vid Granvik Mellangård. Fotograferat cirka 1960, framkallad 2015. Ladugården och torpet vid Granvik Mellangård. Fotograferat cirka 1960, framkallad 2015. Bild: Pargas stad. danaarv

Gamla kameror
Med den här kameran togs det många bilder på gården. Gamla kameror Bild: Yle/Emma Strömberg gammal kamera

Slåtter med häst i Granvik, Pargas.
Slåtter med häst i Granvik. Slåtter med häst i Granvik, Pargas. Bild: Pargas stad. slåtter

Pargas säljer familjegården i Granvik nästa år17.6.2015 Ordet brädspel korrigerat i bildtexten.