Hoppa till huvudinnehåll

Var fjärde i Vasa kör med mobilen i handen

mobiltelefon, bilkörning,
Det är inte tillåtet att ha mobilen i handen under körning. mobiltelefon, bilkörning, Bild: Minna Rosvall / Yle bilkörning

Så många som var fjärde Vasabo talar i mobiltelefonen eller knappar på mobiltelefonen under körning i rusningtrafik. Det visar en undersökning som tidningen Pohjalainen gjort.

Lena von Knorring, informatör på Trafikskyddet, känner väl till fenomenet. Hon är ändå förvånad.

Lena von Knorring. Bild: Foto: Eva Frantz lena von knorring
- Det låter nog som att det är väldigt många, tycker jag så där spontant. Nog är det lite förvånansvärt att det är så pass utbrett. Men nog tror jag att vi på Trafikskyddet har varit medvetna om att det är många som gör så här. Det är också därför vi har en kampanj mot det här.

Femton talade, elva knappade

Bilisternas beteende observerades i rusningstrafik under en timmes tid i Vasa centrum förra måndagen. Av hundra förare höll femton mobiltelefonen vid örat medan elva knappade på mobiltelefonen under körning.

- Det här syns överallt, inte bara i Finland utan i hela Norden. Det här försöker man komma åt med hjälp av kampanjer och information. Vi har ju lagstiftningen emot detta, men det är oklart hur bra det går att övervaka det här, säger Lena von Knorring.

Vad skulle krävas för att folk på riktigt ska förstå att det här kan vara farligt?

- På sikt krävs en attityd föräningdring till det hela, att man ska ta det på allvar. Men det kräver nästan att man själv är med i en incident innan man fattar att man inte ska hålla på att knappa på telefonen samtidigt som man kör bil.

Se Trafikskyddets svenska version av kampanjen "När du kör -kör":

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten