Hoppa till huvudinnehåll

10 tips för parförhållandet

liten famil
Sommarlov är kompromiss och den kompromissen planeras gärna före semestern börjar tipsar familjeterapeut Maria Sundblom Lindberg. liten famil Bild: Pixabay/AdinaVoicu parförhållande,familjer

Semestern med partnern blir inte alltid som man tänkt sig. Många märker redan halvvägs att irritationen kommer smygande. Med många barn och många drömmar som ska uppfyllas är det allt annat än lätt att hitta glöden i parförhållandet. Därför gäller det att få ordning på det praktiska.

Råden handlar mycket om disk och ganska lite om semestersex - för det ena leder till det andra. Det menar familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg. Här är hennes tips:

1) Sommarlov är kompromiss. Den kompromissen planeras gärna tidigt för att hela familjens behov och planer skall kunna höras och koordineras. Det är inte läge att i juni berätta om killseglatsen på 10 dygn eller chi-gong lägret som krockar med simskolan för då börjar semestern med sura uppstötningar.

2) Missade ni det i våras så ta nu en snabbgenomgång av a) vad vill jag uppleva med min familj? b) vad borde vi få gjort? c) vad vill jag inte att vi gör detta år? Lyssna på varandra och synka sen era listor på ett moget och flexibelt sätt, hela gänget.

3) Dela inte upp semestern så mycket i tid eller mellan föräldrarna, om det bara är möjligt. Det är den obrutna tillsammanstiden som ger möjlighet för vila, kontakt och fördjupning. Dela däremot ut barnen så gott det går. INGEN tycker det är jobbigt att sköta någons ungar i två timmar men:

Att få springa i skogen på tumis och gå i vuxenbastu kan verkligen få eld i spisen.― Maria Sundblom Lindberg

4) Alla längtar efter sommarlov med stillsamt lyckliga barn som leker sig osynliga med kottar, pinnar och metspön och som låter vuxna läsa fuktiga damtidningar i fred på mögliga solmadrasser. Men det är längtan. Verkligheten är ofta väldigt ostillsam. Särskilt i början, särskilt om ungarna är små och fler, särskilt om stugan/båten/husbilen/tältet är under 70 kvadrat. Lär dig att sätta igång lekar INNAN de rastlösa liven klättrar på varandra och smit sen iväg till ditt korsord. Med tonåringen finns bara EN väg till harmoni: PICK YOUR BATTLES!

5) Semester = fjättrad vid spisen/diskbaljan. Hur lägga upp ätandet så att man inte bara dukar på, dukar av och diskar? Hur lägga upp det så att samma människa inte måste göra allt 4 gånger per dag? Barn över 8 kan ha diskturer. Barn under 8 diskar gärna. Barn över 10 bör diska med jämna mellanrum för att utvecklas till ansvarsfulla och självgående människor. Och ett varmt mål per dag kanske räcker? En kanna smoothie kan väl stå i kylskåpet och ett knäckispaket finnas på bordet för sugna? Tagga ner, slarva och njut!

6) Dela ut egentid till din partner! Generöst och överdrivet ger du utrymme för sovmorgnar, ostörd stund på toaletten, obruten tidningsläsning och en kvällspromenad med sommarprat i öronen. Generöst får du tillbaka eftersom godhet ofta föder godhet.

I det goda förhållandet delar man inte bara på slitet utan också på vilan.― Maria Sundblom Lindberg

7) Semester är inte renoverings-och byggläger! Hur avslappnande det än är för dig att spika eller måla så är det alltid någon annan som sköter markservicen under tiden. Gå noggrant igenom alla praktiska projekt. Kolla inte bara den ekonomiska budgeten utan också den emotionella. Har ni faktiskt råd med en frånvarande förälder eller skulle det vara smartare att köpa in lite hjälp? Eller att kanske vänta ett år med terassen tills barnen blivit lite äldre?

Peter och Maria bygger hus i Malax.
Semester är mer än renoverings- och byggläger. Peter och Maria bygger hus i Malax. Bild: YLE/Strömsö maria mickelsson

8) Semester med föräldrar och svärföräldrar kräver en egen artikel men summa summarum så var ingenstans under en längre tid där den ena parten vantrivs eller är spänd, låt den vars föräldrar man semestrar med ta alla nödvändiga fighter och glöm inte att föräldrarna blir äldre och kanske inte orkar köra all inclusive år efter år. Delta och dela även där!

9) Har du sommarställe på attraktiv plats så förvandlas den äppelträdsomringade retreatgården lätt till ett hysterisk B&B med en aggressiv värdinna och en deprimerad gårdskarl. Sätt gränser för övernattningar och middagar och snacka ihop er som par innan ni bjuder in cyklister, baptister och turister på tur. Men sen när de väl är där: Njut. Vi lever bara en gång!

10) Samlivet behöver ofta också sommarlov. Sommarlov från bleka och slitna kroppar. Sommarlov från 1000 rationella orsaker att låta bli. Men att sköta samlivet ombord på en båt, i ett tält, i det lyhörda rummet bredvid svärmors sovrum på stugan...inte lätt.

Satsa på sinnlighet, intimitet, dagslurar och bastubad.
Mycket pussar, lite dans och trängsel i solstolen så att startsträckan inte blir för lång. Då kan man nämligen vara beredd om Pelle plötsligt följer med morfar till butiken...
Maria Sundblom-Lindberg, familjeterapeut och programledare för Cirkus familj
Text: Maria Sundblom Lindberg, familjeterapeut. Maria Sundblom-Lindberg, familjeterapeut och programledare för Cirkus familj Bild: Yle cirkus familj

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP