Hoppa till huvudinnehåll

Barn utforskar omvärlden i Undra sa flundra

Anki Virkama och Hanna Enlund provfilmar med barn.
Provfilmning pågår! Hanna Enlund, programledare för Undra sa flundra, repeterar inför inspelningen. Projektledaren Anki Virkama står bakom kameran. Anki Virkama och Hanna Enlund provfilmar med barn. Bild: Yle/Rolf Granqvist usfpress

– Undra sa flundra är ett familjeprogram som ska ge barn och deras föräldrar aha-upplevelser, diskussionsunderlag och underhållning, säger projektledaren Anki Virkama på Svenska Yle om tv-programmet som leds av en vuxen och 32 barn.

Hanna Enlund spelar in Undra sa flundra.
En del av de barn från Vasatrakten som medverkar i Undra sa flundra i området kring Strömsö. Hanna Enlund spelar in Undra sa flundra. Bild: Yle/Rolf Granqvist usfpress
Programledaren Hanna Enlund, 32 stycken barn och de vackra miljöerna kring Strömsövillan, norr om Vasa. Det är de viktigaste beståndsdelarna i tv-programmet Undra sa flundra under säsongen 2015–2016 i Yle Fem.
Anki Virkama.
Anki Virkama är projektledare för Undra sa flundra. Anki Virkama. Bild: Yle/Rolf Granqvist usfpress
I programmet medverkar Hanna Enlund och några av de barn som fått roller i programmet för att tillsammans göra saker, pyssla och samtala kring ett tema. De möter oftast tittaren i en utomhusmiljö. Beroende på tema vistas de i skogen, på stranden eller i andra miljöer kring Strömsö. Strandboden är deras klubblokal och högkvarter.
Hanna Enlund.
Hanna Enlund är programledare för Undra sa flundra. Hanna Enlund. Bild: Yle/Rolf Granqvist usfpress
– De medverkande barnen och Hanna är nyfikna på temat, varandra och omvärlden, och detta uppmuntrar förhoppningsvis de barn som tittar på programmet till att själv ställa frågor och söka svar, göra saker och pyssla, berättar projektledaren Ann-Catrin "Anki” Virkama.

Nyfikenhet är ett viktigt ledord. I programmet vill man bejaka den naturliga nyfikenhet som ett barn besitter.

Vanliga frågor om Undra sa flundra

Mitt barn vill vara med i Undra sa flundra, hur gör jag då?

Våren 2016 spelas de sista avsnitten av Undra sa flundra in och programmet behöver ej längre nya medverkande barn.

Var och när kan jag titta på Undra sa flundra?

Undra sa flundra sänds från och med 13.9. 2015 på söndagar kl.08.30 och 18. På Yle Barnens Arena och Yle Arenan hittar man samtliga avsnitt som sänts. Förutom de regelrätta avsnitten hittas där också övriga webbklipp som anknyter till serien, till exempel klipp med Hamstern som förklarar svåra ord.

Det finns också några Undra sa flundra-spel på buu.yle.fi.

Vem riktar sig programmet till?

Den primära målgruppen för programmet är barn i åldern 5–7 år. Arbetsgruppen har ändå hela tiden jobbat utifrån en tanke om att programmet är ett familjeprogram för både vuxna och barn.

Hur blir man programledare i Undra sa flundra?

De vuxna programledarna genomgår en castingprocess där de ställs inför olika utmaningar som har att göra med kamerakontakt, språk, stresstålighet och förmåga att se barnen och ge dem plats. Då nuvarande programledaren Hanna Enlund sökte jobbet var hon en av drygt 50 sökande. Alla som sökte hade blivit ombedda att bifoga en videosnutt av sig själva som programledare. En del blev kallade till intervju och av dessa blev sedan några kallade till provfilmning tillsammans med ett gäng barn. Att se hur programledaren fungerar med en barngrupp är ett bra sätt att se huruvida personen i fråga är stresstålig, kreativ, har förmåga att vara närvarande i stunden och förmår ta vara på barnens initiativ och lekfullhet. Detta upplevde Undra sa flundras redaktion att Hanna hade och jobbet var hennes!

Jag har feedback eller frågor då det gäller Undra sa flundra, vem ska jag kontakta?

Redaktionen tar väldigt gärna emot feedback gällande programmet. Kontakta projektledaren Anki Virkama, 0408302850, ann-catrin.virkama@yle.fi


Casting i förskolor och skolor

Barnredaktionen i Vasa har i tiotals år jobbat med program där barn får ta plats i rutan och komma till tals med sina åsikter och tankar – som Oppåner å hitådit och BUUS-fredag. Undra sa flundra är skapad av den arbetsgrupp som tidigare gjorde BUUS-fredag.

Hösten 2012 påbörjades idéprocessen men det var inte förrän våren 2013 som programmet fick sin form. Till arbetsgruppen hörde då producenten för Konstverkstaden Malakta Ann-Maj Granstubb, redaktörerna och regissörerna på Konstverkstaden Malakta Jenny Ingman, Tommy Wallin och Maria Erikslund, redaktörerna och regissörerna på Yle Jonathan Granbacka, Gert Sabel och Anki Virkama. För det visuella uttrycket ansvarade Jukka Rajala-Granstubb, som är fotograf på Konstverkstaden Malakta, och Rebecka Erlands, som jobbar på Yle med scenografi och kläder.

Och så har vi de medverkande barnen så klart! Det är inget litet projekt att anlita barn för rollerna i ett tv-program. Då det gäller Undra sa flundra är de 6–9 år gamla.

– Barnen har hittats via casting i förskolor och skolor i Vasa med omnejd. Varje år “pensioneras” de som blivit för gamla. Varje år väljer vi också nya barn och utbildar dem till tv-medarbetare. Barnen jobbar med projektet i 1–3 år beroende på hur gamla de är då de börjar, säger Virkama.

Småfolket behandlar temat på eget sätt

Det är ändå inte bara programledaren och barnen som tar sig an veckans tema. I programmet förekommer också det så kallade småfolket, en samling karaktärer som bor i skrymslen och vrår på Ön, som är det namn de använder för omgivningen kring Strömsö.

Till småfolket hör farfar Rost och hans barnbarn Lillspiken (Gert Sabel och Maya Klingenberg), rokokokompisarna Trinity, Gurli och Susie (Tommy Wallin, Maria Erikslund, Ann-Catrin Virkama), Hamstern (Jenny Ingman) och radiofolket (barn som sjunger och dansar i en musikvideo som utspelar sig inne i en radio).

Jenny Ingman.
Jenny Ingman spelar Hamstern i Undra sa flundra. Hon fungerar också som regissör och manusförfattare. Jenny Ingman. Bild: Yle/Rolf Granqvist usfpress

Möten mellan generationer

Hamstern, som bor i en håla under stenfoten i Strömsövillan, är en faktanörd och tidigare globetrotter. Hon delar med sig av sina kunskaper och tangerar avsnittets övergripande tema i Hamster-tv, som hon kallar sin tv-sändning från hålan. Hamster-tv spelas in i en dekor som byggts upp vid Konstverkstaden Malakta.

Även inslagen med farfar Rost och Lillspiken spelas in i en dekor uppbyggd på Konstverkstaden Malakta. Farfar Rost bor i en gammal verktygsback, där han har sin spikburksverkstad. Den kan ligga lite varsomhelst på Strömsöområdet. Han är egentligen inte så intresserad av något nytt. Det hindrar inte hans barnbarn Lillspiken från att ständigt komma med nya frågor och impulser i anslutning till veckotemat som tvingar Farfar Rost att tänka till och tänka om.

– Mötet mellan två generationer och den konflikthantering som följer då två helt olika viljor ska komma överens är en viktig orsak till varför dessa två karaktärer är en del av karaktärsgalleriet i programmet, säger Virkama.

Uppmuntra till rörelse och lek

Undra sa flundra inspelning med rokokokompisarna Trinity, Gurli och Susie
Rokokokompisarna spelas av Anki Virkama, Maria Erikslund och Tommy Wallin. Undra sa flundra inspelning med rokokokompisarna Trinity, Gurli och Susie tommy wallin
Rokokokompisarna Trinity, Gurli och Susie, som bor i ett dockhus, är ett gäng som älskar fysiska utmaningar och tar sig an världen med stor nyfikenhet. Dockhusscenerna har tidigare spelats in på en övervåning på en gård som byggdes 1790 i Veikars, Korsholm. Från och med höstsäsongen 2015 spelas även de in på Konstverkstaden Malakta. Utomhusscenerna har spelats in vid Yxgärdet i Gamla Vasa.

– Rokokokompisarna ser sällan några hinder utan ser möjligheterna i stort och smått. Under sina fina kafferep drar de sig till minnes något tidigare äventyr som även det tangerar veckotemat. Deras mission är att uppmuntra tittarbarnet till rörelse och lek, säger Virkama.

Sofia Sundholm.
Sofia Sundholm är musikredaktör och regissör för Radiofolket. Sofia Sundholm. Bild: Yle/Rolf Granqvist usfpress
I radion bor radiofolket som sjunger och dansar till en sång som ansluter till temat. Sången för musikvideorna bandas in i Stefan Backas musikstudio vid Konstverkstaden Malakta och musikvideon filmas i Yles studio i Vasa. Eero Paalanen har skrivit musiken och även vinjettmusiken. Drygt 15 barn deltar i dessa musikvideoinspelningar.

De jobbar med Undra sa flundra 2015–2016

Ann-Maj Granstubb (producent, Konstverkstaden Malakta)

Ann-Catrin Virkama (manusförfattare, regissör för stommen, skådespelare, projektledare, Yle)

André Storfors (manusförfattare Hamstern, Konstverkstaden Malakta)

Hanna Enlund (programledare, redaktör, regissör Radiofolket, Konstverkstaden Malakta)

Jenny Ingman (manusförfattare, regissör, skådespelare, Konstverkstaden Malakta)

Gert Sabel (manusförfattare, regissör Farfar Rost, regissör, sångtextförfattare Radiofolket, skådespelare, Yle)

Maria Lindgård (produktionskoordinator våren 2015, Yle)

Maria Erikslund (skådespelare, Yle)

Sofia Sundholm (musikredaktör, regissör Radiofolket, Konstverkstaden Malakta)

Tommy Wallin (sångtextförfattare Radiofolket, skådespelare, Konstverkstaden Malakta)

Åsa Svarvar (produktionskoordinator sommaren 2015–2016, Yle)

Alla småfolksinslag filmas av Jukka Rajala-Granstubb, ljudansvarig Stefan Backas, klipp Christoffer Maid (alla Konstverkstaden Malakta). Ramarna och musikvideorna samt slutklipp ansvarar Yles Mediaproduktion Vasa för.

Hösten 2015 flyttar rokokokompisarna in i nytt rum i dockhuset. Scenograf Johanna Ahlskog har planerat scenografin.

Produktionen är producerad av Konstverkstaden Malakta för Svenska Yle.

Jenny Ingman, Hanna Enlund Sofia Sundholm och Anki Virkama tillsammans med barns om provfilmar för Undra sa flundra.
Några av de vuxna som jobbar med Undra sa flundra är från vänster Jenny Ingman, Hanna Enlund, Sofia Sundholm och Anki Virkama. Jenny Ingman, Hanna Enlund Sofia Sundholm och Anki Virkama tillsammans med barns om provfilmar för Undra sa flundra. Bild: Yle/Rolf Granqvist usfpress

Farfar Rost och Lillspiken inspelning vid Konstverkstaden Malakta. Teamet bakom kameran: inspelningsscriptan Maria Lindgård, fotograf Jukka Rajala-Granstubb och ljudtekniker Stefan Backas.
Farfar Rost (Gert Sabel) och Lillspiken (Maya Klingenberg) filmas av Jukka Rajala-Granstubb. Stefan Backas är ljudansvarig. Maria Lindgård är produktionskoordinator. Farfar Rost och Lillspiken inspelning vid Konstverkstaden Malakta. Teamet bakom kameran: inspelningsscriptan Maria Lindgård, fotograf Jukka Rajala-Granstubb och ljudtekniker Stefan Backas. gert sabel

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP

Nyligen publicerat - Barn