Hoppa till huvudinnehåll

Bärtil vill inspirera 3–7-åringen till lek

Bärtil gör en farsdagstårta, Yle 2011
Det är skådespelaren och teaterchefen Joachim Thibblin som döljer sig bakom Bärtildräkten. Bärtil gör en farsdagstårta, Yle 2011 Bild: Yle bärtil firar farsdag

– Genom att identifiera sig med Bärtil och Isa Gris ska barnen få inspiration till lek och tips på hur vardagskonflikter kan lösas, säger manusförfattaren Monica Vikström-Jokela om figurerna i Bärtil, Svenska Yles långlivade småbarnsfavoriter.

Monica-Vikström Jokela leende.
Monica Vikström-Jokela på Svenska Yles barnredaktion har skrivit manuset till Bärtil. Monica-Vikström Jokela leende. Bild: Yle Monica Vikström-Jokela
En grupp inom barnredaktionen på Svenska Yle fick år 2002 till uppgift att hitta på en efterträdare till dockproduktionen Atte. Gruppen ville denna gång satsa på skådespelare i djurdräkt, och kom fram till att ett får förknippas med sådana egenskaper som gör det till en rolig huvudkaraktär.

Vanliga frågor om Bärtil

Var kan man träffa Bärtil?

På Yle Arenan och Yle Barnens Arena hittar man Bärtil-avsnitt som sänts nyligen och BUU-klubben visar de flesta veckor ett avsnitt. På buu.yle.fi finns många spel med Bärtil och hans vänner. Det finns också flera mobilanpassade spel, till exempel Ängens bageri och Bärtilpussel.

Var kan man köpa Bärtil-dvd:n?

Den Bärtil-dvd som gavs ut 2011 är tyvärr slut. Det har kommit väldigt många förfrågningar om en ny dvd, och vi hoppas att en sådan skulle ges ut inom en rimlig framtid.

Har det skrivits böcker om Bärtil?

Det finns två bilderböcker om Bärtil: Bärtil och Glassbilen och Bärtil och tvärtom-dagen.

Vad är Hoppa på?

Bärtil och hans vänner hoppar
Karaktärerna i Bärtil fungerade som galjonsfigurer i Hoppa på!-kampanjen. Bärtil och hans vänner hoppar Bild: Yle / Folkhälsan hoppa på med bärtil
Fåret Bärtil och hans vänner är galjonsfigurer för kampanjen Hoppa på! Kampanjen lanserades av BUU-klubben och Folkhälsan r.f. i februari 2015 och syftar till att skapa rörelseglädje hos barn.

Vem ska jag kontakta om jag har feedback då det gäller Bärtil?

Redaktören, regissören och författaren Monica Vikström-Jokela,tfn 040 8302906, monica.vikstrom-jokela@yle.fi eller producenten för BUU-klubben Suzan Aledin, suzan.aledin@yle.fi.

Därefter fick Monica Vikström-Jokela fria händer att bygga upp konceptet. Vikström-Jokela är anställd vid barnredaktionen på Svenska Yle och har skrivit manus till och regisserat många tv-produktioner under åren. Hon är dessutom författare, som bland annat skrivit böckerna om Ellen Annorlunda.

Finskt rekord i antal avsnitt

År 2003 spelades den första säsongen in. Sammanlagt spelades 253 avsnitt in under åren 2003–2014 – finskt rekord då det gäller dramaserier för barn. Förutom Monica Vikström-Jokela är det främst Anne-Charlotte Grandell som fungerat som manusförfattare. Regissörerna har framför allt varit Inez Backlund och Anneli Sjöstedt.

– Vi byggde upp Bärtil som en bilderbok för små barn: klara färger, dekoren, alltså ängen, som en stor bild där allting utspelar sig, och Benny Törnroos trygga berättarröst som går med dig in i varje scen.

Bärtil är också medvetet finlandssvensk, och via programmen har barnen blivit bekanta med otaliga sånger och sagor inom den svenskspråkiga barnkulturen i Finland.

“Får kan!”

Monica Vikström-Jokela säger att Bärtil riktar sig till “oss alla” i åldern 3–7 år. Fokustittaren är ändå fem år, och det märks på figurernas karaktärsdrag.

– Bärtil representerar oftast femåringens soliga sidor. Han njuter av att hitta på lösningar och av att känna att han klarar sig själv. Den oftast återkommande repliken hos honom är “Får kan!”.

Isa Gris står ofta för de lite jobbigare sidorna hos barnet. Hon blir lätt arg, och vill vara den som bestämmer vad hon och Bärtil ska leka och hur. Men hon är också full av fantasi. Isas och Bärtils vänskap är den starkaste röda tråden i Bärtil.

Älgen är mera vuxen. Han är den lite udda vännen som utan att uppfatta omgivningens signaler propsar på att alla ska spela de invecklade bordsspel han jämt hittar på. Han sjunger gärna gamla godingar, men blir tyvärr själv så rörd att han då börjar gråta och måste tröstas.

Nervös pudel och rappande kråka

Pudeln Pipsa är nervös, för hennes matte kräver att hon ideligen ska uppträda och glänsa på hundutställningar i stora världen. På Bärtils äng konfronteras hon med andra värderingar, till sin egen förvirring och förtjusning.

Kråk-Fia är street-smart, skränig och varmhjärtad. Hon vill alltid ha något att äta och har lite svårt att komma ihåg skillnaden mellan att låna och att knycka. Rappar gärna.

Rune Berg, diktare, är en liten igelkott med ett stort ego. Holly Gong är en glad och vimsig ekorre som bor i Bärtils lada tillsammans med Rune Berg. Hon är vän med alla. Rune Berg och Holly Gong är i motsats till de andra karaktärerna handdockor.

Dessutom har familjemedlemmar och släktingar till de olika karaktärerna förekommit, till exempel Älgens mamma Ulla från Söderkulla och Bärtils morfar Pär.

Joachim Thibblin som Bärtil

Skådespelaren och teaterchefen Joachim Thibblin spelar Bärtil. Bild: YLE/Göran Storfors joachim thibblin
Figurerna i Bärtil spelas av etablerade finlandssvenska skådespelare. Joachim Thibblin spelar Bärtil och Morfar Pär. Thibblin är tidigare chef för Åbo Svenska Teater och numera chef för stadsteatern i Esbo, känd från bland annat rollen som Bertel Söderman i filmen Framom främsta linjen.

Rollerna som Isa Gris och Isas storasyster Lisen görs av Nina Hukkinen, som tidigare medverkat bland annat i i rollen som Johanna Lindhof i tv-serien Hovimäki.

Johan Aspelin spelar Älgen och Ulla från Söderkulla, Nina Granvik spelar Pudeln Pipsa, Anne-Charlotte Grandell spelar Kråk-Fia och Holly Gong och Matti Raita innehar rollen som Rune Berg.

Bärtil och Isa är ambassadörer för Säg hej o le-kompiskampanjen
Isa Gris vill helst bestämma över Bärtil. Hon har en livlig fantasi. Bärtil och Isa är ambassadörer för Säg hej o le-kompiskampanjen Bild: YLE säg hej o le

Bärtil
Kråk-Fia, här mellan Bärtil och Isa Gris, är en högljudd typ som gillar att rappa. Bärtil Bild: YLE / Jyrki Valkama kråkfia

Älgen blir lätt rörd när han sjunger. Han talar en “myki vaker” Sibbodialekt. älgen

Bärtil
Pudeln Pipsa är hårt pressad av sin ambitiösa matte. På ängen hittar hon vänner med andra värderingar, bland annat Älgen, Bärtil, Isa Gris, Kråk-Fia, en igelkott vid namn Rune Berg och ekorren Holly Gong. Bärtil Bild: YLE / Jyrki Valkama bärtil

Bärtil
Den första säsongen av Bärtil spelades in 2003. Bärtil Bild: YLE / Jyrki Valkama joachim thibblin som bärtil

älgen
Bärtil ska vara som en bilderbok för små barn, med klara färger och ängen som en bild där allting utspelar sig. Här är Bärtil med Älgen. älgen älgen

Fåret Bärtil och Ullis
Man kan titta på Bärtil på Yle Barnens Arena. Fåret Bärtil och Ullis bärtil

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Vi ger ut 24 helt nya finlandssvenska sagor - här hittar du dem!

  Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på äventyr.

  I sagorna följer vi med Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på deras äventyr på Klövholmen ute i skärgården. Äventyren läses upp av Oskar Pöysti och hittas bakom luckorna i BUU-klubbens julkalender på Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Många julkalendrar i år – alla hittar en favorit

  På Svenska Yle finns ett brett utbud av julkalendrar i år.

  Ett brett utbud av julkalendrar finns på Svenska Yle i år. Förutom BUU-klubbens julkalender i Korvatunturis bibliotek som sänds varje dag från och med 1 december kan man se andra julkalendrar, bland annat Barna Hedenhös uppfinner julen.

 • Finland 100 år ur barnperspektiv

  Visst kan man berätta om historia för småbarn!

  Visst kan man berätta om historia för småbarn! Låt barnen följa med Oskar Pöysti och lära sig vad som hände när Finland blev självständigt.

 • Bärtils bokklubb: BUUs boktips

  Här är listan på böckerna i Bärtils bokklubb under våren.

  BUU-klubbsledarna tipsar om böcker att läsa tillsammans och titta i. Här är listan på de bilderböcker som under våren syns i BUU-klubben inom ramen för läskampanjen Bärtils bokklubb.

 • Hjälp familjer via luciainsamlingen

  Tongåvan är med i luciainsamlingen.

  Tongåvan är med i luciainsamlingen också i år. Insamlingsmedlen går till att hjälpa utsatta familjer. Det kan handla om arbetslöshet, sjukdom eller bristande nätverk som som gör vardagen svår.

 • Barn i 100 år

  Dramaserie om barn i Finland under 100 år.

  En dramaserie om barn i Finland under100 år av självständighet.

 • Sluta aldrig att tala om mobbning

  Barnens egna berättelser om hur de upplevt mobbning.

  Under hösten bad Hajbo barn skicka in sina berättelser om hur de upplevt mobbning. Förvånansvärt många barn tog kontakt och berättade att de blivit mobbade och utfrysta. Många var också villiga att dela med sig av sin mobbningshistoria.

 • Hajbo vill engagera 8–13-åringarna

  Producenten Sandra Wikstrand vill skapa en dialog.

  – Vi vill skapa en dialog och vara en källa till inspiration i 8-13-åringarnas vardag, och därför jobbar vi webben och nätet först, säger producenten för Hajbo Sandra Wikstrand på Svenska Yle.

 • Kocka på

  Matglädje för småbarn

  Här får du många roliga tips på vad man kan kocka tillsammans med barn.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

 • 20 år med BUU-klubben

  BUU-klubben fyller 20, får sin trettionde programledare.

  Under sina tjugo år har BUU-klubben utvecklats till en central svenskspråkig platform för barn i Finland. BUU-klubben stärker barnens identitet och lotsar dem både in i vardagens mysterier och ut i världen.

Nyligen publicerat - Barn