Hoppa till huvudinnehåll

Bärtil vill inspirera 3–7-åringen till lek

Bärtil gör en farsdagstårta, Yle 2011
Det är skådespelaren och teaterchefen Joachim Thibblin som döljer sig bakom Bärtildräkten. Bärtil gör en farsdagstårta, Yle 2011 Bild: Yle bärtil firar farsdag

– Genom att identifiera sig med Bärtil och Isa Gris ska barnen få inspiration till lek och tips på hur vardagskonflikter kan lösas, säger manusförfattaren Monica Vikström-Jokela om figurerna i Bärtil, Svenska Yles långlivade småbarnsfavoriter.

Monica-Vikström Jokela leende.
Monica Vikström-Jokela på Svenska Yles barnredaktion har skrivit manuset till Bärtil. Monica-Vikström Jokela leende. Bild: Yle Monica Vikström-Jokela
En grupp inom barnredaktionen på Svenska Yle fick år 2002 till uppgift att hitta på en efterträdare till dockproduktionen Atte. Gruppen ville denna gång satsa på skådespelare i djurdräkt, och kom fram till att ett får förknippas med sådana egenskaper som gör det till en rolig huvudkaraktär.

Vanliga frågor om Bärtil

Var kan man träffa Bärtil?

På Yle Arenan och Yle Barnens Arena hittar man Bärtil-avsnitt som sänts nyligen och BUU-klubben visar de flesta veckor ett avsnitt. På buu.yle.fi finns många spel med Bärtil och hans vänner. Det finns också flera mobilanpassade spel, till exempel Ängens bageri och Bärtilpussel.

Var kan man köpa Bärtil-dvd:n?

Den Bärtil-dvd som gavs ut 2011 är tyvärr slut. Det har kommit väldigt många förfrågningar om en ny dvd, och vi hoppas att en sådan skulle ges ut inom en rimlig framtid.

Har det skrivits böcker om Bärtil?

Det finns två bilderböcker om Bärtil: Bärtil och Glassbilen och Bärtil och tvärtom-dagen.

Vad är Hoppa på?

Bärtil och hans vänner hoppar
Karaktärerna i Bärtil fungerade som galjonsfigurer i Hoppa på!-kampanjen. Bärtil och hans vänner hoppar Bild: Yle / Folkhälsan hoppa på med bärtil
Fåret Bärtil och hans vänner är galjonsfigurer för kampanjen Hoppa på! Kampanjen lanserades av BUU-klubben och Folkhälsan r.f. i februari 2015 och syftar till att skapa rörelseglädje hos barn.

Vem ska jag kontakta om jag har feedback då det gäller Bärtil?

Redaktören, regissören och författaren Monica Vikström-Jokela,tfn 040 8302906, monica.vikstrom-jokela@yle.fi eller producenten för BUU-klubben Suzan Aledin, suzan.aledin@yle.fi.

Därefter fick Monica Vikström-Jokela fria händer att bygga upp konceptet. Vikström-Jokela är anställd vid barnredaktionen på Svenska Yle och har skrivit manus till och regisserat många tv-produktioner under åren. Hon är dessutom författare, som bland annat skrivit böckerna om Ellen Annorlunda.

Finskt rekord i antal avsnitt

År 2003 spelades den första säsongen in. Sammanlagt spelades 253 avsnitt in under åren 2003–2014 – finskt rekord då det gäller dramaserier för barn. Förutom Monica Vikström-Jokela är det främst Anne-Charlotte Grandell som fungerat som manusförfattare. Regissörerna har framför allt varit Inez Backlund och Anneli Sjöstedt.

– Vi byggde upp Bärtil som en bilderbok för små barn: klara färger, dekoren, alltså ängen, som en stor bild där allting utspelar sig, och Benny Törnroos trygga berättarröst som går med dig in i varje scen.

Bärtil är också medvetet finlandssvensk, och via programmen har barnen blivit bekanta med otaliga sånger och sagor inom den svenskspråkiga barnkulturen i Finland.

“Får kan!”

Monica Vikström-Jokela säger att Bärtil riktar sig till “oss alla” i åldern 3–7 år. Fokustittaren är ändå fem år, och det märks på figurernas karaktärsdrag.

– Bärtil representerar oftast femåringens soliga sidor. Han njuter av att hitta på lösningar och av att känna att han klarar sig själv. Den oftast återkommande repliken hos honom är “Får kan!”.

Isa Gris står ofta för de lite jobbigare sidorna hos barnet. Hon blir lätt arg, och vill vara den som bestämmer vad hon och Bärtil ska leka och hur. Men hon är också full av fantasi. Isas och Bärtils vänskap är den starkaste röda tråden i Bärtil.

Älgen är mera vuxen. Han är den lite udda vännen som utan att uppfatta omgivningens signaler propsar på att alla ska spela de invecklade bordsspel han jämt hittar på. Han sjunger gärna gamla godingar, men blir tyvärr själv så rörd att han då börjar gråta och måste tröstas.

Nervös pudel och rappande kråka

Pudeln Pipsa är nervös, för hennes matte kräver att hon ideligen ska uppträda och glänsa på hundutställningar i stora världen. På Bärtils äng konfronteras hon med andra värderingar, till sin egen förvirring och förtjusning.

Kråk-Fia är street-smart, skränig och varmhjärtad. Hon vill alltid ha något att äta och har lite svårt att komma ihåg skillnaden mellan att låna och att knycka. Rappar gärna.

Rune Berg, diktare, är en liten igelkott med ett stort ego. Holly Gong är en glad och vimsig ekorre som bor i Bärtils lada tillsammans med Rune Berg. Hon är vän med alla. Rune Berg och Holly Gong är i motsats till de andra karaktärerna handdockor.

Dessutom har familjemedlemmar och släktingar till de olika karaktärerna förekommit, till exempel Älgens mamma Ulla från Söderkulla och Bärtils morfar Pär.

Joachim Thibblin som Bärtil

Skådespelaren och teaterchefen Joachim Thibblin spelar Bärtil. Bild: YLE/Göran Storfors joachim thibblin
Figurerna i Bärtil spelas av etablerade finlandssvenska skådespelare. Joachim Thibblin spelar Bärtil och Morfar Pär. Thibblin är tidigare chef för Åbo Svenska Teater och numera chef för stadsteatern i Esbo, känd från bland annat rollen som Bertel Söderman i filmen Framom främsta linjen.

Rollerna som Isa Gris och Isas storasyster Lisen görs av Nina Hukkinen, som tidigare medverkat bland annat i i rollen som Johanna Lindhof i tv-serien Hovimäki.

Johan Aspelin spelar Älgen och Ulla från Söderkulla, Nina Granvik spelar Pudeln Pipsa, Anne-Charlotte Grandell spelar Kråk-Fia och Holly Gong och Matti Raita innehar rollen som Rune Berg.

Bärtil och Isa är ambassadörer för Säg hej o le-kompiskampanjen
Isa Gris vill helst bestämma över Bärtil. Hon har en livlig fantasi. Bärtil och Isa är ambassadörer för Säg hej o le-kompiskampanjen Bild: YLE säg hej o le

Bärtil
Kråk-Fia, här mellan Bärtil och Isa Gris, är en högljudd typ som gillar att rappa. Bärtil Bild: YLE / Jyrki Valkama Bärtil,Yle Fem,kråkfia

En sagofigur klädd till älg.
Älgen blir lätt rörd när han sjunger. Han talar en “myki vaker” Sibbodialekt. En sagofigur klädd till älg. Bärtil,älgen

Bärtil
Pudeln Pipsa är hårt pressad av sin ambitiösa matte. På ängen hittar hon vänner med andra värderingar, bland annat Älgen, Bärtil, Isa Gris, Kråk-Fia, en igelkott vid namn Rune Berg och ekorren Holly Gong. Bärtil Bild: YLE / Jyrki Valkama bärtil

Bärtil
Den första säsongen av Bärtil spelades in 2003. Bärtil Bild: YLE / Jyrki Valkama joachim thibblin som bärtil

älgen
Bärtil ska vara som en bilderbok för små barn, med klara färger och ängen som en bild där allting utspelar sig. Här är Bärtil med Älgen. älgen älgen

Fåret Bärtil och Ullis
Man kan titta på Bärtil på Yle Barnens Arena. Fåret Bärtil och Ullis bärtil

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.

Nyligen publicerat - Barn

 • Sök till MGP 2020!

  Du kan söka till MGP 2020 redan nu!

  Om du är mellan 8-15 år (född 2005-2012) och gillar att sjunga, skriva låtar och drömmer om att stå på scen kan du söka till MGP 2020.

 • MGP 2019: Rösta!

  Var med och välj årets vinnare i MGP!

  Efter finalen i MGP har vi en vinnarlåt – och DU kan vara med och bestämma vilken låt det blir! Rösta genom att skicka SMS med låtens startnummer till 050 90 200 50.

 • MGP 2019 direktsänt från TV-studion i Helsingfors klockan 18.00!

  Sjuttio bidrag blev till tio och ikväll får vi en vinnare!

  Ungefär 70 bidrag skickades in till årets Melodi Grand Prix, musiktävlingen för 8-15-åringar. Tio stycken blev valda till final. Tillsammans har man slipat på låtarna som artisterna själv ahra skrivit och ikväll får vi veta vem som kammar hem vinsten för i år!

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.