Hoppa till huvudinnehåll

BUU-klubben – en tryggare värld för ditt barn

Programledarna i BUU-klubben blåser ballongen
Programledarna i BUU-klubben, från vänster Staffan Gräsbeck, Eva Fyrqvist och Jonathan "Jontti" Granbacka. Programledarna i BUU-klubben blåser ballongen Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg studioförnyelse

BUU-klubben är en mötesplats på webben, i tv och radio som ska inspirera barn under skolåldern till att skapa, leka och undersöka.

Hanna Enlund spelar in Undra sa flundra.
Hanna Enlund, programledare för Undra sa flundra. Hanna Enlund spelar in Undra sa flundra. Bild: Yle/Rolf Granqvist usfpress

Vanliga frågor om BUU-klubben

När får jag se min teckning på tv?

Vi visar teckningar varje onsdag i BUU-klubben och på onsdagarna kommer det också fram nya teckningar på webben. Det kan ta till och med någon månad från att man skickar sin teckning tills den visas upp i BUU-klubben. Svenska Yles barnredaktion får väldigt många teckningar på posten och vi öppnar och tittar på alla vi får, men vi hinner tyvärr inte visa varje bild på tv eller på webben. Teckningar kan skickas till adressen BUU-klubben, 00024 YLE.

Varför får jag inte julkalendern automatiskt hemskickad varje år?

Röda korset skickar ut kalendrar till sina medlemmar, och dessutom till någon mottagargrupp som sållas fram enligt olika kriterier varje år. Detta sker helt oberoende av Svenska Yles barnredaktion. Vi skickar sedan i vår tur ut kalendrar till dem som beställer av oss. Enligt lagen om personskydd kan vi inte upprätthålla ett arkiv med personuppgifter och adressuppgifter, och därför måste alla barnfamiljer tyvärr varje år beställa kalendrar på nytt.

Hur beställer jag julkalendern?

Information om hur du beställer julkalendern läggs ut på svenska.yle.fi/barn och på buu.yle.fi ungefär i mitten av november varje år.

Hur kan jag ge respons på programmen?

Tittar- och lyssnarrespons och frågor om programmen kan riktas till Svenska Yles publiktelefon 09-1480 4653 eller per e-post på adressen svenska@yle.fi eller buuklubben@yle.fi. Du kan också fylla i responsformuläret på webben svenska.yle.fi/respons

E-postadresser för de anställda på Yle fungerar enligt principen fornamn.efternamn@yle.fi.

Vem läser den e-post som skickas till BUU-klubben? Svarar ni på allt?

BUU-klubbsledarna går själva igenom all e-post som skickas via webben och till adressen buuklubben@yle.fi. Programledarna svarar i mån av tid och möjlighet förutsatt att avsändaren meddelar sin egen e-postadress.

När sänds BUU-klubben?

Barnprogram på svenska sänds varje dag på Yle Fem och två dagar i veckan Radio Vega.

På Yle Fem: BUU-klubben varje dag kl. 18. Söndagsprogrammet visas förutom klockan 18 också klockan 8.30 på morgonen.
I Yle Radio Vega: BUU-radion sänds i Radio Vega lördagar kl. 8.05 samt söndagar kl. 7.03

För vilken åldersgrupp är programmen avsedda?

Målgruppen för BUU-klubben är barn i åldern 3-7 år. Fokus kan variera mellan de olika serierna som visas, men tanken är att alla program ska lämpa sig även för de allra minsta.

Tar BUU-klubben emot besök?

BUU-klubben i Helsingfors tar emot gruppbesök från bland annat daghem och förskolor några gånger om året. BUU-klubben i Vasa har begränsade möjligheter att ta emot besök, men det lönar sig ändå att vara i kontakt om man är intresserad. Den som är intresserad att besöka BUU-klubben kan kontakta redaktionen på adressen buuklubben@yle.fi. Under besöket träffar man vanligtvis BUU-klubbsledarna och visas runt på Yle.

Mitt barn vill träffa BUU-klubbsledarna. Var kan barnet träffa dem?

BUU-klubben åker på en två veckor lång turné varje år inför julkalendern, ofta i mitten av november. Då brukar BUU-klubbsledare åka runt i Svenskfinland för att träffa barn och berätta om julkalendern. BUU-klubbsledarna uppträder och delar ut julkalendern i pappersformat till barnen. Första veckan rör sig BUU-klubbsledarna i Österbotten på ställen som är öppna för publik, på dagen ofta dagisgrupper och på kvällen föräldrar och barn. Veckan avslutas med öppet hus, BUU-dagen i Vasa. Andra veckan tillbringar BUU-klubbsledarna i södra Finland och veckan avslutas med BUU-dagen i Böle i Helsingfors.

Vi försöker i mån av möjlighet variera besöksorterna, men på vissa ställen är publiken så stor att vi återvänder varje år. När det närmar sig kan man hitta information om turnén på svenska.yle.fi/barn och buu.yle.fi. Det krävs varken biljetter eller förhandsbokningar. Redaktör Ann-Catrin Rosenberg ansvarar för turnén, ann-catrin.rosenberg@yle.fi.

Var kan man köpa BUU-klubbsskjortor, Bärtilskjortor och andra BUU-prylar?

Tyvärr kan man inte längre köpa dem. Däremot kan barn kan vinna dem då de deltar i olika tävlingar eller inspelningar.

BUU-klubben ska vara en plats där ditt barn har roligt och känner sig tryggt, samtidigt som barnet får veta mycket nytt. I BUU-klubben kan alla delta aktivt på många olika sätt – eller bara koppla av en stund!

BUU-klubben sänds varje dag i Yle Fem och två dagar i veckan i Yle Radio Vega.

I Yle Fem: BUU-klubben varje dag klockan 18. Söndagsprogrammet visas förutom klockan 18 också klockan 8.30 på morgonen.

I Yle Radio Vega: BUU-radion sänds i Radio Vega lördagar klockan 8.05 samt söndagar klockan 7.03.

BUU-klubbens webbplats finns på adressen buu.yle.fi.

BUU-klubbens programledare heter Staffan Gräsbeck, Eva Fyrqvist och Jonathan "Jontti" Granbacka. Hanna Enlund är programledare för Undra sa flundra, som ingår i BUU-klubben på fredagar.

Producent för BUU-klubben är Suzan Aledin. Projektledare för Undra sa flundra är Ann-Catrin “Anki” Virkama.

Barn har rätt att vara barn

Yle är en av Finlands mest betydande producenter när det gäller innehåll riktat till barn och unga. Yle sammanställde år 2014 etiska riktlinjer för hur barn och ungdomar ska beaktas i bolagets innehåll. Riktlinjerna är avsedda för alla Yles innehållsproducenter och samarbetsparter. Riktlinjerna gäller förutom innehåll som riktar sig till barn och unga också andra funktioner inom Yle, som exempelvis nyheter och sociala medier.

Riktlinjerna stärker ytterligare Yles satsning på journalistikens kvalitet och etik, som redan regleras av Yles allmänna etiska regler för program- och innehållsproduktion, och av Journalistreglerna.

Texten i åtta punkter betonar barns rätt att vara barn. Barn och ungdomar beaktas både som mediekonsumenter samt i innehåll, till exempel när de intervjuas. Yle drar också upp riktlinjer för åldersgränser för de intervjuade och för publicering av namn i samband med känsliga frågor.

Yle har utsett ansvarspersoner för de centrala redaktionerna. Ansvarspersonernas uppgift är att se till att barns och ungas rättigheter förverkligas i Yles program. Svenska Yles ansvarsperson gällande de etiska riktlinjerna är Petra Holm, som jobbar som ansvarig producent för allt barninnehåll på Svenska Yle.

Yles etiska riktlinjer för barn och unga

1. Barn och unga har rätt att bli hörda och sedda som de är. Våra innehåll är trygga, oberoende och skapar delaktighet.

2 Yle beaktar barn och unga med särskild omsorg och utifrån sina värderingar både när det gäller innehåll och övrig verksamhet.

3. Vi stärker barnens och de ungas yttrandefrihet i medierna. Vi är särskilt noggranna när det gäller behandling av känsliga frågor och publicering av namn. Om ämnet som behandlas är av privat eller personlig natur ber vi om föräldrarnas tillstånd för intervjuer med unga i åldern 15–18. När det gäller barn under 15 år ber vi i regel alltid om föräldrarnas tillstånd. Tillstånd behövs inte ifall barn uppträder i neutrala sammanhang och/eller som en del av en större grupp.

4. Ju personligare ett ämne är desto viktigare är det att vi försäkrar oss om att barnen och deras vårdnadshavare förstår i vilket sammanhang ämnet är aktuellt och i vilka medier innehållet kommer att publiceras.

5. Yle garanterar barnens och de ungas rättigheter då de uppträder i Yles program. Barn och unga får också information och anvisningar för att klara av den publicitet som kan följa ett program de deltar i.

6. Vi är särskilt alerta när det gäller Yles egna barn- och ungdomssajter. Vi ger handledning i hur man respekterar andra människor och annorlunda åsikter genom sitt sätt att tala. Vi tillåter inte mobbning eller hatretorik.

7. Vi värnar om barns rätt att vara barn. Våra innehåll för barn beaktar barnens ålder och utveckling. Innehållen finns på trygga platser i tablåerna och i våra tjänster.

8. Vi utser ansvarspersoner på de centrala redaktionerna. Ansvarspersonernas uppgift är att se till att barns och ungas rättigheter verkställs i Yles program.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Synlighet för barn i Superhjälparna

  I Superhjälparna kan barn ta plats med hjälp av en vuxen.

  En ny säsong av Superhjälparna, programmet som uppmuntrar barn och vuxna till snällhet.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

 • Amanda - Yles nya juniorserie

  När Ingrid börjar i Amandas klass blir ingenting som förut.

  Livslång vänskap som plötsligt knakar i fogarna. Ensamhet och strävan efter att få tillhöra en grupp. Det här är bekanta känslor för många 12-åringar, också för Amanda. "Amanda" är en ny webbserie som produceras för Hajbo, webbhelheten för 8-13 åringar. Serien handlar om Amanda och hennes liv. Om bästa vännerna, kärleken och den nya flickan Ingrid från London.

 • Sluta aldrig att tala om mobbning

  Barnens egna berättelser om hur de upplevt mobbning.

  Under hösten bad Hajbo barn skicka in sina berättelser om hur de upplevt mobbning. Förvånansvärt många barn tog kontakt och berättade att de blivit mobbade och utfrysta. Många var också villiga att dela med sig av sin mobbningshistoria.

 • Hajbo vill engagera 8–13-åringarna

  Producenten Sandra Wikstrand vill skapa en dialog.

  – Vi vill skapa en dialog och vara en källa till inspiration i 8-13-åringarnas vardag, och därför jobbar vi webben och nätet först, säger producenten för Hajbo Sandra Wikstrand på Svenska Yle.

 • Kocka på! Matglädje för småbarn

  Spännande smakäventyr för småbarn

  Barnet vägrar, protesterar och skjuter ifrån sig tallriken. Du lirkar, försöker, övertalar. Totalvägran. Den gemensamma stunden vid middagsbordet blev igen något annat än du hade hoppats på. Låter det bekant?

 • Marit af Björkesten: Vi kommer alltid göra program för barn

  Innehåll för barn något av det viktigaste enligt direktören.

  Att göra innehåll för barn hör till de viktigaste uppgifterna på Svenska Yle. Så säger direktören för Svenska Yle, Marit af Björkesten. I dag välkomnar hon alla barn och familjer till BUU-dagen i Böle.

 • Bärtils bokklubb: BUUs boktips

  Här är listan på böckerna i Bärtils bokklubb under våren.

  BUU-klubbsledarna tipsar om böcker att läsa tillsammans och titta i. Här är listan på de bilderböcker som under våren syns i BUU-klubben inom ramen för läskampanjen Bärtils bokklubb.

 • MGP 2017 - Tillsammans är stark

  Nu finns ditt livs chans att vara med i MGP 2017.

  Jakten på de tio MGP-finalbidragen börjar nu och pågår fram till den 6 april. Är du mellan 8 och 15 år och gillar att sjunga, dansa eller skriva låtar så är det här din stora chans. Plita ihop en låt, spela in den till exempel i din mobil och skicka in den till oss!

 • Hittehatt vill utveckla 3–5-åringens sociala kompetens

  Karaktärerna ska komma överens och hitta lösningar.

  – Fokus ligger på den sociala kompetensen, i situationer som uppstår på hittegodsbyrån, där karaktärerna ska komma överens och hitta lösningar trots att de är olika, säger ansvariga producenten Petra Holm om Hittehatt, Svenska Yles dockprogram för de allra minsta.

 • Bärtil vill inspirera 3–7-åringen till lek

  Monica Vikström-Jokela skapade Bärtil för över tio år sedan.

  – Genom att identifiera sig med Bärtil och Isa Gris ska barnen få inspiration till lek och tips på hur vardagskonflikter kan lösas, säger manusförfattaren Monica Vikström-Jokela om figurerna i Bärtil, Svenska Yles långlivade småbarnsfavoriter.

 • 20 år med BUU-klubben

  BUU-klubben fyller 20, får sin trettionde programledare.

  Under sina tjugo år har BUU-klubben utvecklats till en central svenskspråkig platform för barn i Finland. BUU-klubben stärker barnens identitet och lotsar dem både in i vardagens mysterier och ut i världen.

Nyligen publicerat - Barn