Hoppa till huvudinnehåll

Byggare Fagerholm får svar på tal av Raseborg

Balken till takstolen lyfts upp.
Balken till takstolen lyfts upp. Bild: YLE/Strömsö takstolar

Byggaren Jerker Fagerholm, som har kritiserat byggnadstillsynen i Raseborg, får nu svar på en mängd frågor av staden. Anklagelserna gäller både lögner, bristfällig betjäning och borttappade handlingar.

Jerker Fagerholm undrar i sin skrivelse till staden om det här är nivån på kunskap och betjäning som Raseborg vill ha.

Patric Fagerström och Jerker Fagerholm.
Byggarna Patric Fagerström och Jerker Fagerholm har kritiserat Raseborgs byggnadstillsyn. Patric Fagerström och Jerker Fagerholm. Bild: Yle/Malin Valtonen fagerström patric

Staden svarar att byggnadstillsynen strävar efter att betjäna kunderna så bra som möjligt och att två nya tillståndsberedare nyligen har anställts. Dessutom utvecklas rutinerna kontinuerligt för att förbättra kundservicen.

Fagerholm undrar också varför stadsstyrelsens ordförande sprider falska rykten om honom och andra företagare. Stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP) svarar att han inte har framfört sådana rykten.

Krav på betjäning på nolltid

Den bristfälliga betjäningen Jerker Fagerholm klagar på gäller ett fall då kundbetjänaren, enligt honom, vägrade kvittera att bygglovsansökan har tagits emot. Han anser att agerandet är felaktigt och att han bemöttes osakligt.

I svaret från staden kommer det fram att Fagerholm inte hade bokat tid med tillståndsberedaren. Beredaren var upptagen med kundbetjäning per telefon då Fagerholm oanmäld dök upp. I stadens svar nämns att Fagerholm uppträdde burdust, hade hög röst och uppträdde otrevligt.

Blankett för ansökan om bygglov
Blankett för ansökan om bygglov Bild: YLE/Tove Virta formulär

Tillståndsberedaren gick igenom de dokument Fagerholm lämnade in och gav honom en kopia på en checklista med uppgifter om vilka handlingar som hade tagits emot. Fagerholm fick också en kopia av bygglovshandlingarnas första sida där tillståndsberedaren hade skrivit inlämningsdatum för loven.

Ville ha tjänstemannens underskrift

Men Jerker Fagerholm vägrade ta emot handlingarna. I stället krävde han att tillståndsberedaren undertecknar hans eget framtagna dokument. Han kom med två alternativ. A) Tillståndsberedaren skriver under att alla handlingar och bilagor är kompletta. B) Tillståndsberedaren skriver under att ansökan är bristfällig och antecknar i dokumentet exakt vad som bör kompletteras.

Men tillståndsberedaren hade telefontid och kunde inte just då fördjupa sig i fallet så som att kontrollera gällande plan och eventuellt diskutera med ledande byggnadsinspektören.

Jerker Fagerholm fortsatte med sina krav på underskrift. I något skede stiger han sedan upp med fart och rusar ut.

Borttappade handlingar?

Under många år har man inom Raseborgs byggnadsinspektion haft tendensen att slarva bort handlingar och till och med bygglovsansökningar, skriver Fagerholm i sitt brev. Därför kräver han numera kvittering på att bygglovsansökningarna är inlämnade.

I brevet, som staden fick i slutet av maj, skriver Fagerholm att en av Fiskarsbolagets ansökningar var borta för några veckor sedan, men efter några dagar hittades den.

Raseborg har gått igenom saken med Fiskars och kommit fram till att alla tillstånd bolaget anhållit om våren 2015 har beviljats inom sex veckor. Fiskars konstaterar att bolaget inte har gett Fagerholm någon allmän fullmakt att sköta deras ärenden.

Byggnadstillsynen ser allvarligt på anklagelserna

Stadens byggnadstillsyn ser mycket allvarligt på beskyllningen att myndigheten skulle ha omfattande problem med inlämnade handlingar som tappas bort och förutsätter att Jerker Fagerholm kommer med bevis.

Läs också