Hoppa till huvudinnehåll

EU diskuterar omstridda flyktingkvoter i Luxemburg

Migranter vid den italiensk-franska gränsen.
Flyktingar vid den italiensk-franska gränsen. Migranter vid den italiensk-franska gränsen. Bild: EPA/LUCA ZENNARO ventimiglia

EU-länderna samlas på tisdagen i Luxemburg för att diskutera EU-kommissionens omstridda förslag om att ta emot 40 000 flyktingar från Italien och Grekland under följande två år.

Kommissionen har inför mötet uppmanat medlemsländerna att inta en tuffare hållning gentemot flyktingar som inte beviljas asyl.

I fjol sändes 39 procent av nyanlända flyktingar tillbaka till sina hemländer, och EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos hoppas nu att man återbördar ännu fler flyktingar till sina ursprungsländer.

"Tuffare linje underlättar rättvis fördelning av flyktingar"

Enligt kommissionen skulle det underlätta försöken att fördela flyktingar mer rättvist i medlemsländer, där främlingsfientligheten har ökat till följd av flyktingkrisen i Medelhavet.

Avramopoulos tror att tuffare åtgärder också skulle ge en signal till flyktingar om att det inte lönar sig att anträda den farliga resan till Europa.

Det kan också underlätta försöken att hjälpa de mest utsatta som är i största behov av hjälp, enligt migrationskommissionären.

Enligt dagens kriterier kan endast flyktingar från Syrien och Eritrea beviljas asyl, medan flyktingar från andra länder betraktas som migranter som flyr av ekonomiska skäl och som bör återbördas till sina hemländer.

Kommissionen föreslår att EU-länderna tar emot 24 000 asylsökande från Italien och 16 000 från Grekland.

Över 220 000 flyktingar har anlänt främst till Italien och Grekland sedan början av år 2014.

FN vill att EU tar emot en miljon flyktingar

FN kräver för sin del att EU blir betydligt generösare i sin flyktingpolitik.

FN:s mänskorättskommissionär Zeid Ra'ad al-Hussein vill att EU tar emot en miljon flyktingar under de kommande åren.

- Det ligger väl inom EU:s förmåga att under loppet av några år ge skydd åt en miljon flyktingar som flytt undan konflikterna i Syrien och på annat håll. Det här representerar endast 0,2 procent av EU:s befolkning, säger den jordanske prinsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes